voor inwoners, met gemeenten

Er zijn twee soorten glas: verpakkingsglas en overig glas. Omdat die van verschillende kwaliteit zijn, zamelen we ze niet samen in. Maar u kunt ze wel allebei gescheiden inleveren.

Verpakkingsglas zijn alle glazen potten en flessen waar iets in heeft gezeten. Dat mag in de glascontainer bij u in de wijk.

Overig glas is vooral vlak glas, zoals spiegels en ruiten. Daar is de glascontainer niet voor bedoeld omdat dit glas op een andere manier verwerkt wordt. U kunt het wel naar het scheidingsstation brengen.

Glas wordt…

Glas wordt nieuw glas, eindeloos lang. De scherven worden gesmolten en daar wordt nieuw glas van gemaakt. Glas moet bij de inzameling al gescheiden worden op kleur, omdat alleen wit (kleurloos) glas kan worden gebruikt om nieuw wit glas te maken. Eenmaal bij elkaar, kunnen wit, groen en bruin glas niet meer worden gescheiden. Dan kan het alleen nog worden gebruikt om gekleurd glas te maken.

Dan is er nog het glas met statiegeld. Het loont de moeite om dat bij de supermarkt in te leveren. Die flessen en potten gaan terug naar de fabrikant, die ze na grondig spoelen opnieuw vult. Tot wel dertig keer! Als ze uiteindelijk niet meer geschikt zijn voor hergebruik, wordt er alsnog nieuw glas van gemaakt.