GAD Gooi en Vechtstreek heeft speciale aandacht voor dé plek waar veel grondstoffen ingezameld kunnen worden: uw keuken! Uw keuken is een belangrijke plek waar u uw afval duurzaam kunt scheiden. Hier pakt u uw levensmiddelen uit en gooit u de verpakkingsmaterialen weg. Dit is een belangrijk moment: veel van wat u nu weggooit is prima geschikt om als grondstof te dienen voor hergebruik en hoort dus niet in de grijze bak/vuilniszak thuis!

Hergebruik
Nederlanders zijn fanatiek in het scheiden van afval. Dat is maar goed ook, want zonder afvalscheiding zou uw afvalstoffenheffing hoger uitpakken. Elke kilo afval die niet naar de verbrandingsoven gaat bespaart namelijk 5 eurocent. Het scheiden van afval is bovendien goed voor het milieu: het spaart grondstoffen en energie uit, en voorkomt veel milieuvervuiling. Het streven is om het percentage van hergebruik van grondstoffen uit afval in de regio omhoog te krijgen naar 75% in 2020. Dit is een streven dat inzet vraagt van ons allemaal. In de keuken gaat het om het plastic folie om uw selderij maar ook glas, kunststof, blik, karton en GFT-afval horen hierbij, net als elektrische (keuken)apparaten en textiel (theedoek, handdoek, tafellaken etc.).

Samen met u
Naast bewustwording gaat de GAD samen met u op zoek naar oplossingen voor het optimaal scheiden van grondstoffen in de keuken zelf. Wilt u graag afval scheiden maar weet u niet waarom of hoe? Of bent u wellicht een fanatiek GFT-scheider en past er aan het einde van de twee weken niets meer in de groene bak? Laat het ons weten.

Voedselverspilling
Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. En dat is zonde, want u gooit op deze manier eigenlijk geld en energie weg. Voedselverspilling is energieverspilling. Het eten heeft een lange weg afgelegd voor het in de afvalbak belandde. Het is geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Jaarlijks verdwijnt ruim 40 kilo eetbaar voedsel per persoon in de afvalbak. Dit komt neer op zo'n 340 euro per huishouden! In kilo's is dit evenveel als zo'n 65 warme maaltijden. Al met al meer dan genoeg redenen om met elkaar te kijken hoe we deze verspilling tegen kunnen gaan. Eten is om op te eten, want weggooien is zonde toch?

Duurzaam
Een belangrijk thema in de huidige samenleving is duurzaamheid. Denk aan dubbel glas, isolatie, sluipstroom etc. Duurzaamheid komt ook terug in de keuken. Een voorbeeld hiervan is het voorkomen van vervuiling van rioolwater door geen chemische vloeistoffen en/of medicijnen door de gootsteen te spoelen. Maar ook het gebruik van energiezuinige apparaten levert een structurele energiebesparing op. Een energiezuinige koelkast of vriezer verlaagt uw jaarlijkse energierekening aanzienlijk en vermindert de druk op het milieu. Vervang uw oude koelkast, vriezer of wasmachine dus op tijd. Ook heeft u invloed op de vermindering van de totale hoeveelheid afval. U beslist u wat u koopt, hoeveel en hoe dit verpakt is. U kunt er voor kiezen om geen plastic tasjes meer aan te nemen en de tasjes die u heeft te hergebruiken, of de ouderwetse stoffen shopper te gebruiken. Alle beetjes helpen!

 

Heeft u vragen?

Wilt u graag afval scheiden maar weet u niet waarom of hoe? Of bent u wellicht een fervent GFT-scheider en past er aan het einde van de twee weken niets meer in de groene bak? Vul dan onderstaand formulier in.