Wijzigingen inzameling 2019

voor inwoners, met gemeenten

Wij vinden het belangrijk om de inzameling van huishoudelijk afval en grondstoffen zo goed mogelijk voor u te organiseren. Hierdoor kan de afvalinzameling voor uw adres wijzigen.

U heeft een inzamelkalender ontvangen die loopt tot en met juni 2019. Er is nog geen kalender beschikbaar van juli – december. Vanaf juli 2019 wordt de kalender niet meer ongevraagd toegezonden. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en het gebruik van papier te beperken is de inzamelkalender vanaf juli digitaal. Op de kalender die u heeft ontvangen staat precies hoe u op de hoogte blijft van uw inzameldagen van juli – december 2019. Wij verwachten dat deze vanaf mei beschikbaar is.

Welke wijzigingen kunt u verwachten in 2019.

Let op! De inzamelkalender loopt online ook tot en met juni 2019! Er is nog geen kalender beschikbaar van juli – december 2019.

Vanaf 1 januari 2019 passen we de inzamelfrequentie aan. Om afvalscheiding te bevorderen hebben wij o.a. pmd-containers verstrekt en de restafvalcontainers verkleind. Net als alle andere gemeenten in Nederland streven wij naar meer grondstoffen en minder restafval. Hierbij de wijzigingen op een rijtje.

Inzamelfrequentie

Kijk voor kerstbomeninzameling eind dit jaar op de website, in de app of op de inzamelkalender die u ontvangt.

Textielinzameling

U bent gewend een kledingzak op uw deurmat te ontvangen. Dit gaat in 2019 veranderen. U ontvangt begin volgend jaar een brief met vier stickers met een datum die u zelf op een zak kunt plakken en op de bewuste datum aan de weg zetten. Houdt uw brievenbus in de gaten. De data waarop textiel wordt opgehaald:

Bussum, Hilversumse meent, Naarden, Muiden, Weesp, Nederhorst den Berg

  • maandag 21 januari 2019
  • maandag 1 april 2019
  • maandag 24 juni 2019
  • maandag 30 september 2019

Blaricum, Huizen, Laren

  • dinsdag 22 januari 2019
  • dinsdag 2 april 2019
  • dinsdag 25 juni 2019
  • dinsdag 1 oktober 2019

Hilversum, Loosdrecht, Ankeveen, ‘s-Graveland, Kortenhoef, Horstermeer

  • woensdag 23 januari 2019
  • woensdag 3 april 2019
  • woensdag 26 juni 2019
  • woensdag 2 oktober 2019

Wijzigingen laagbouwwoningen

Kleinere restafvalcontainer en minder vaak ophalen

Vanaf 2019 komen we nog elke 3 weken bij u het restafval ophalen. En u heeft een kleinere container gekregen. Waarom? Omdat we graag willen dat u het nog te recyclen afval scheidt van het werkelijke restafval.

Oranje container

Alle huishoudens hebben inmiddels een container gekregen met een oranje deksel/ of streep. Deze is in plaats van de pmd-zak die u aan de straat kon zetten of weg kon brengen naar een wijkcontainer/scheidingsstation. Deze is voor alle lege plastic verpakkingen, drinkpakken en blik (denk aan lege yoghurtpakken, sappakken, frisdrankblikjes of conservenblikken en verpakkingen van vlees, groente of wasmiddelen).

Gft(e)

In de maanden maart-november komen we elke week langs om het gft(e) bij u op te halen. Waarom? Omdat we zien dat nog bijna de helft aan gft in de restafvalcontainer belandt. Voornamelijk etensresten die eigenlijk in de gft-container horen. Denk aan vleesresten, brood, gekookte groenten en fruit. Wist u dat u hiervoor bioafbreekbare zakjes kunt gebruiken om het weg te gooien?

Andere dag

Het kan zijn dat u uw container op een andere dag aan de straat moet zetten. Wanneer precies? De nieuwe inzameldagen vindt u op de inzamelkalender die half december op de deurmat valt. Dit is de laatste papieren versie die standaard verstuurd wordt. Hierna kunt u de inzamelkalender:

  •  downloaden via de GAD app (inzamelkalender GAD)op uw telefoon of tablet
  •  downloaden en printen via de website www.gad.nl/inzamelkalender of in uw digitale agenda zetten
  •  via de klantenservice opvragen, zij printen en versturen op aanvraag

Wijzigingen hoogbouw

Ook inwoners woonachtig in appartementen/flats worden gefaciliteerd in het scheiden van hun afval. Bij appartementen gaan we meer voorzieningen plaatsen waar inwoners hun restafval en overig nog te hergebruiken afval in kwijt kunnen. Zo komen er meer voorzieningen voor pmd, gft(e) en papier.

Waarom afval scheiden zo belangrijk is

Nog steeds komen veel herbruikbare materialen in het restafval. En dat is zonde, want het restafval (inhoud grijze container) gaat de verbrandingsoven in. Door afval goed te scheiden behouden we waardevolle grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Dit betekent ook dat we geen nieuwe grondstoffen hoeven te winnen. Goed voor het milieu en de portemonnee.

Afval scheiden is zo belangrijk dat we in de Regio Gooi en Vechtstreek streven om restafval terug te dringen naar 100 kilo per persoon per jaar (nu produceren we nog 215 kilo). Daarnaast willen we naar 75% scheiding van huishoudelijk afval (huidig percentage 58%).

We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor het terugdringen van het restafval en voor het beter scheiden van ons afval!

Afval scheiden makkelijk? Met deze tips wel!

Is de doelstelling van 100 kg restafval, 75 % scheiding van huishoudelijk afval haalbaar? Ja zeker! Ondanks dat we goed scheiden gooien we in onze regio op dit moment nog ongeveer de helft weg wat hergebruikt kan worden. Soms heeft het te maken met dat we niet goed weten wat wel en niet in een container mag. Check uw eigen kennis eens aan de hand van onze wel/niet leaflet voor gft(e) en pmd. U kunt ook onze app downloaden, daarin vindt u de afvalwegwijzer. Voer een product in en krijg antwoord in welke container dit moet.

Daarnaast zijn er ook heel veel tips te vinden om überhaupt minder afval te produceren. Milieu Centraal heeft een prachtige pagina waarin tips staan beschreven. Ook op onze eigen website vindt u waardevolle tips aan per grondstof.