voor inwoners, met gemeenten

GAD helpt school verder met gft-afvalscheiding

Publicatiedatum: 17 juli 2018

Dinsdag 17 juli kwam de GAD 17 gft-afvalbakjes brengen bij R.K basisschool de Hoeksteen in Bussum. De school heeft een moestuin. En om de moestuin te voorzien van rijke voeding, zijn ze zelf een composthoop begonnen. “De GAD had een weggeef actie met gft-afvalbakjes en de school heeft de GAD benaderd of we niet een bakje per klas mochten hebben. Dan kunnen de leerlingen na een 10-uurtje of de lunch etensresten in het bakje kwijt. Is het bakje vol, dan gaat het afval op onze composthoop,” aldus initiatiefneemster en tuinmoeder Petra OIgers. De GAD ging hier graag op in. Kinderen die al vroeg leren over afval scheiden zullen bewuster met afval en grondstoffen omgaan.

Pleun en Naut zitten in groep 7 en vertellen hoe bekend ze al zijn met het fenomeen afvalscheiding. Pleun doet thuis ook aan afval scheiden. Er zijn bakken in de keukenkastjes en ze weet meestal wel waar welk afval in hoort. Ook gaat Pleun wel eens mee naar het scheidingsstation om spullen weg te brengen. Textiel zoals kleding wordt niet weggegooid maar meestal verkocht op een markt.

Naut is thuis gewend om pmd, papier en glas te scheiden, verder gaat alles in de grijze bak. Het gft is nog niet zo populair om te scheiden omdat het kan gaan stinken en er geen plaats is voor nog een bak in de keuken. En voor iedere bananenschil naar de grote gft-container in de tuin lopen ziet hij ook niet zitten. Wellicht is een gft-afvalbakje ook een oplossing voor hem thuis. Nu zit bij Naut vooral tuinafval in de gft-container. Hij weet ook te vertellen dat kleding eigenlijk nooit wordt weggegooid, waar hij is uitgegroeid gaat naar een van zijn broertjes of een neefje.

Naut en Pleun vinden het heel leuk om meer te weten over gft scheiden en vinden het goed dat er op school nu twee composthopen zijn die ze zelf kunnen vullen. In de moestuin wordt bijvoorbeeld boekweit verbouwd waarmee ze vandaag hele lekkere pannenkoeken gaan maken op school! Ook hebben ze al eens raapstelen geoogst en daarvan een lekkere stamppot gemaakt, met een gehaktballetje erbij.

“Het mooie aan dit project is dat ze direct in de praktijk zien dat afval een belangrijke grondstof is en ook weten waarom we afval scheiden. Daarnaast is het natuurlijk gek als kinderen thuis gewend zijn om afval te scheiden en het hier op school allemaal op een hoop gaat. We scheiden het papier al en nu zijn we dus met gft afvalscheiding begonnen. Plastic staat ook nog op het programma, maar heeft wat tijd nodig om in te regelen”, aldus Shamala, juf van groep 7. Alle gft van de leerlingen komt vanaf vandaag in ieder geval via het gft afvalbakje op de composthoop van de school! Goed bezig!

Meer nieuws

Al het nieuws