voor inwoners, met gemeenten

Afvalheld GFT Marthe ‘Ik werk heel graag in de tuin, van kinds af aan al’

Publicatiedatum: 9 februari 2022

Wie ben je en waarom ben je onze afvalheld?

 “Ik ben Marthe, woon in Blaricum en ben sinds twee jaar de afvalheld van GFT. Ik was altijd al bewust bezig met het milieu en mijn rol daarin. Maar sprong echt op na een documentaire over de plastic soep in onze zeeën en oceanen. Daar ben ik zo van geschrokken dat ik me actiever wilde inzetten voor een beter, schoner milieu. En waar beter te beginnen dan dicht bij huis!

Daarbij kreeg je een fotoshoot aangeboden door de GAD en die stond nog op mijn bucketlijst 🙂 Ik ben nu bekend in heel de regio omdat mijn foto op de vrachtwagens staat. Zo leuk! Laatst werd ik aangesproken door een jongetje van een jaar of 10 of hij mijn handtekening mocht.”

Waarom ben je afvalheld voor GFT ?

 “Ik werk heel graag in de tuin, van kinds af aan al. Daarbij vind ik het belangrijk dat mijn groenafval goed terecht komt.

Ik heb 23 jaar op Crailo gewoond en daar hadden wij een grote tuin. Ik heb altijd veel plezier beleeft aan het opruimen van de bladeren. Vroeger met mijn vader reden wij wel 300 kruiwagens met bladeren naar de weg. Gelukkig haalde de gemeente deze berg altijd netjes op.

In de tuin werken doe ik altijd in dezelfde jas, vroeger met mijn vader al. Mensen herkennen mij aan deze jas, hij is inmiddels ook al dik 40 jaar oud.”

Hoe gaat het met het afval scheiden thuis?

 “Ik heb meerdere groene kliko’s, omdat ik ook veel klein tuinafval heb. Diegene die nagenoeg leeg zijn zet ik niet aan de straat, dat komt de volgende keer dan wel.

In de keuken heb ik een klein afvalbakje aan de muur hangen voor mijn keukenafval. Ik merk dat, omdat ik het afval scheiden voor mezelf zo makkelijk maak, het ook consequent gebeurt. En ik vind het helemaal geen opgave, het gaat eigenlijk vanzelf. Heb ik veel keukenafval, bijvoorbeeld veel schillen? Die gooi ik op een oud dienblad en dan hup de groene kliko in.”

Hoe zit het met jouw omgeving? Zijn die ook doordrongen van het belang van afval scheiden? Zie je hierin een rol voor jou als afvalheld?

 “Ik blijf altijd scherp op afval scheiden. Tijdens vriendinnenavond moet ik ook nog wel eens in de bres springen voor het afval scheiden. Als ik zie dat iets de verkeerde bak ingaat? Dan haal ik het er desnoods zelf uit en was daarna gewoon mijn handen.

Bij ons in de omgeving hebben we helaas veel last van zwerfafval. In vind als ik s’ochtends opsta regelmatig sla in mijn rododendron, blikjes bier in mijn haag of een halfvolle zak McDonalds op mijn oprit. Daar word ik niet echt blij van.

Laatst zag ik een oudere dame, van rond de 80, met een knijpertje de straat langs gaan. Ze had zo een vuilniszak vol. Respect voor haar!”

Wat gaat er goed rondom het afval scheiden in de regio en waar zie jij verbeteringen?

Binnenshuis gaat het afval scheiden best goed. Ik merk dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt en ik geef ook vaak de gouden tip;  “Maak het jezelf makkelijk”. Een bakje voor keukenafval in de keuken, een bakje voor papier. Als die vol zijn kunnen ze zo de kliko in.

Wat ik erg jammer vind is dat ik nog veel zwerfafval zie. Het gedrag van onze medemens laat soms te wensen over. In de avond zet ik bijvoorbeeld mijn bakken nog niet buiten, je weet nooit wat je er in de ochtend in terugvindt. Toen ik hier net woonde heeft iemand ooit een koeienkop erin gegooid. Ik wist niet wat ik zag!

Ook worden de kliko’s regelmatig omgetrapt, baldadig gedrag. Ik sta toch altijd vroeg op dus zet mijn bakken in de ochtend buiten.”

Heb jij nog een gouden tip om zo gemakkelijk mogelijk afval te verminderen of te scheiden?

“Het begint bij bewustzijn. Je moet het belang ervan inzien en daarnaar handelen.”

Meer nieuws

Al het nieuws