voor inwoners, met gemeenten

Afvalheld textiel Shirley ‘Dit jaar koop ik niks nieuws’

Publicatiedatum: 8 februari 2022

Wie ben je en waarom ben je onze afvalheld?

Ik ben Shirley, de afvalheld voor Textiel. Zelf koop ik eigenlijk al mijn kleding tweedehands, ook voor mijn gezin. Bij tweedehands winkels, kringloopshops of ruilwinkel De Groene Stijl. Mijn dochter van 11 groeide er mee op, ze weet niet beter dan dat ik af en toe met iets tofs vintages thuiskom. Ook mijn zoon van 15 vindt het helemaal prima. Hij heeft liever een toffe tweedehands sweater van goede kwaliteit dan een van dezelfde prijs van een fast fashionketen waar binnen vier keer wassen de gaten invallen. Ze zijn zich beide al erg bewust van de impact van te goedkope kleding op mens en milieu. En ze zien er ook echt leuk uit hoor! Tegenwoordig kun je ontzettend mooie kleding tweedehands kopen, zeker in het Gooi.

Voor mijn man is het een grotere uitdaging. Letterlijk, want hij is 2 meter lang. Maar als je even moeite doet vind je ook daarvoor een oplossing. Hij least namelijk zijn broeken bij Mud Jeans. Na een jaar ben je eigenaar van je broek maar binnen het jaar wisselen mag ook. De oude jeans worden allemaal weer gerecycled tot nieuwe. Een heel circulair proces dus!

Het bewuster leven is mij met de paplepel ingegoten. Als kind al ging ik met mijn moeder mee naar vlooienmarkten. Toen vond ik het verschrikkelijk, maar nu doe ik precies hetzelfde. Het komt ook omdat het stoffige, geitenwollensokkenimago zo goed als verdwenen is.

Waarom ben je afvalheld voor textiel ?

Als ik aan textiel denk dan zie ik altijd een enorme berg kleding voor me. Het is bizar hoeveel er aan kleding geproduceerd wordt, elk seizoen een nieuwe collectie, en hoe makkelijk het weggegooid of vervangen wordt. Dat moet en kan echt anders.

Voor mijzelf en mijn gezin is het een missie geworden zo bewust mogelijk te kopen. Niet alleen kleding. Tegenwoordig kun je eigenlijk alles wel tweedehands aanschaffen; meubels, servies, boeken en zelfs verzorgingsproducten. Ik vind het leuk om mensen te inspireren en motiveren, te laten zien dat het ook anders kan. Soms verbaas ik met erover hoe makkelijk er naar een (web)winkel gerend wordt voor iets nieuws, terwijl er zoveel creatieve opties zijn. Ik veroordeel het niet maar vind het wel leuk mee te denken hoe het anders kan. Doordat ik met tweedehands kleding opgroeide en ik bij De Groene Afslag werkt realiseer ik me ook dat ik in een ‘groene bubbel’ zit en het voor mij een tweede natuur is geworden.

Hoe gaat het met het afval scheiden thuis? Hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan?

 We scheiden al ons afval, we zijn daar best braaf in. Dat gaat prima, al verdwijnt er heel soms nog iets uit gemakzucht in het restafval. Ik vond het shocking dat wij allemaal een grotere PMD kliko kregen. Waarom? Dit moeten de producenten aanpakken, in de ban met die overvloed aan plastic! Aan ons is slechts het laatste deeltje, het gescheiden inzamelen .

Hoe zit het met jouw omgeving? Zijn die ook doordrongen van het belang van afval scheiden? Zie je hierin een rol voor jou als afvalheld?

Tweedehands winkelen is een ‘way of life’, het vereist meer planning en creativiteit maar geeft uiteindelijk veel voldoening. Financieel is het interessanter, maar ook ‘pareltjes’ vinden heb ik tot een sport verheven, ha. De truc is zonder plan te winkelen en je te laten verrassen door het aanbod. Zo val ik niet op een specifiek item of merk maar op kleur, stof of kwaliteit. Het is een andere mindset; met open vizier de kringloopwinkel in dan slaag je zo goed als altijd.

Alleen als ik echt iets specifieks nodig heb, zoals bijvoorbeeld skikleding, ga ik gericht shoppen. Ook dan vind ik alles wat ik nodig heb via de Vinted, Marktplaats of FamFam, een lokale marktplaats.

Ook cadeautjes haal ik steeds vaker tweedehands. Geregeld vind ik leuke dingen die nog helemaal nieuw zijn. Dat doe ik dan niet op het laatste moment, ik heb een cadeaula aangelegd. Zie ik ergens iets moois en denk ik ‘dat is leuk voor die en die, dan neem ik het alvast mee. Zo ren ik nooit last minute de stad in voor een te duur, net niet leuk genoeg cadeau.

Vrienden en collega’s vragen geregeld om uit te kijken naar bepaalde dingen. Laatst heb ik nog een te gek zo goed als nieuw snowboard en boots voor iemand gevonden. Daar kan ik echt blij van worden. Kom ik in de kringloopwinkel iets tegen waarvan ik weet dat iemand het zoekt, dan maak ik een foto en neem het mee.

Wat gaat er goed rondom het afval scheiden in de regio en waar zie jij verbeteringen?

Ik heb het idee dat er in onze regio goed afval wordt gescheiden. Ook komen er steeds meer tweedehands kledingzaken bijv. Secret Closet op de Huizerweg in Bussum of Cloffee voor kinderkleding. Of hippe oplossingen voor oude meubels, zoals Ms. Verhip in Bussum, die vintage kasten omtovert tot echte eyecatchers.

In deze regio hangen er ook vaak chique merken. Er is genoeg te kiezen. Als je toch geld uit wil geven, kan dat in een tweedehands zaak ook prima!

Heb jij nog een gouden tip om zo gemakkelijk mogelijk afval te verminderen of te scheiden?

Ga voordat je iets aan wil schaffen het lijstje ‘refuse-reduce-reuse en recycle’ even af. Heb ik het écht nodig, kan ik het tweedehands of duurzaam kopen, ruilen of hergebruiken? Wat ook interessant kan zijn is om een stijlcoach in te huren, die net anders naar je kledingkast kijkt en verrassende nieuwe combinaties kan maken met items die al in je kast hangen.

Dit jaar heb ik mezelf als uitdaging gesteld niets nieuws te kopen, en ik neem mijn gezin er in mee. Al heb ik al wel gefaald, moet ik eerlijk bekennen. Voor de naaimachine had ik een ‘voetje’ nodig, die niet tweedehands te krijgen was. Maar goed, met zo’n voetje kan je weer kleding herstellen en mijn dochter kan creatief aan te slag met lappen stof.

Benieuwd hoe ik dit een heel jaar lang ga doen? Je kan me blijven volgen via gad.nl

Meer nieuws

Al het nieuws