voor inwoners, met elkaar

Dag van de Duurzaamheid

Publicatiedatum: 10 oktober 2018

De Dag van de Duurzaamheid is een mooi moment om stil te staan bij jouw eigen bijdrage aan een duurzame wereld. Wat doe jij al, en wat kun je nog doen om te zorgen dat ook toekomstige generaties op een fijne aarde kunnen leven?

Hoe houden we de aarde leefbaar?

Om de aarde leefbaar te houden moeten we van een lineaire economie naar een circulaire economie. Allemaal dure woorden om aan te geven dat we af moeten van een systeem waar grondstoffen een eenmalig leven als product hebben, en daarna afval worden. Een circulair systeem is erop gericht om producten en grondstoffen zo vaak en lang mogelijk te (her)gebruiken. Met een circulaire economie geven we onze kinderen en kleinkinderen meer kans op een leefbare aarde.

Afval in de circulaire economie

Je zou kunnen denken dat er in de circulaire economie geen afval meer is, en de GAD niet meer nodig is. Dat eerste is wel een doelstelling, het tweede niet. Al jaren is de GAD bezig om bij te dragen aan het streven van VANG: Van Afval Naar Grondstof. We zetten in op afvalpreventie, bewustwording en hergebruik. In de toekomst zijn er alleen nog grondstoffen, en wij zorgen graag dat deze van jouw stoep naar hun nieuwe leven worden vervoerd. Afvalverwerkers en –ophaaldiensten zijn een belangrijke schakel in de ketting die de circulaire economie gaat vormen.

Wat kun jij doen?

Wees bewust van wat je consumeert. Koop niet meer voedsel dan je nodig hebt. Let op overbodige verpakkingen. Geef iets meer uit aan je meubels, zodat ze langer meegaan. Neem niet elk jaar een nieuwe mobiele telefoon, maar wacht tot deze echt aan vervanging toe is. En mocht je toch nog spullen wegdoen: breng ze naar de kringloopwinkel of geef ze aan een goed doel. En je afval? Dat gaat natuurlijk in de juiste bak, zodat er zoveel mogelijk mooie, nieuwe spullen van kunnen worden gemaakt.

Meer nieuws

Al het nieuws