voor inwoners, met gemeenten

De aftrap van de Ewaste Race dit jaar in Loosdrecht

Publicatiedatum: 18 september 2023

Tien basisscholen uit regio Gooi en Vechtstreek doen mee met de E-waste Race. Maandag 18 september is het project gestart met een week vol gastlessen van de experts van Race Against Waste. Wethouder Els Kruijt was tijdens een les te gast op basisschool de Catamaran in Loosdrecht. Kruijt sprak de kinderen toe over het belang van het gescheiden inzamelen van E-waste. Met een mooie oude klok die Kruijt van haar vader had gekregen liet zij zien dat weggooien zonde is. Een moderne stekker erop en het klokje tikt weer als vanouds. Een mooie start van deze spannende maar vooral leerzame strijd die maandag 25 september echt van start gaat.

E-wasterace

De deelnemende basisscholen gaan vier weken lang de strijd met elkaar aan door het inzamelen van oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Tijdens de E-wasterace leren kinderen op leuke en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen.

Na een gastles, gegeven door gedreven experts, zijn de scholieren klaar om hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Zij gaan zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten inzamelen. Zij krijgen punten toegekend voor de hoeveelheid ingezamelde
e-waste maar ook voor hergebruik en reparatie daarvan. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval gemakkelijk aanbieden via www.ewasterace.nl. Leerlingen komen deze spullen dan aan huis ophalen.

De E-waste Race Gooi en Vechtstreek 2023 vindt plaats van maandag 25 september tot donderdag 19 oktober. De race is een initiatief in samenwerking met GAD en Race Against Waste. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde kapotte e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

Deelnemende scholen

De scholen die in Gooi en Vechtstreek meedoen zijn OB Blaricum uit Blaricum, De Linde en De Catamaran uit Loosdrecht, RK Minister Cals-School – Locatie Johan Willem Frisolaan + Verlengde Fortlaan en de Comeniusschool uit Naarden, De Wilgetoren uit Hilversum, Basisschool De Regenboog uit Kortenhoef, De Hoeksteen uit Bussum en Obs Kamperfoelie uit Huizen.

Meer nieuws

Al het nieuws