voor inwoners, met gemeenten

Een schone gft-container? Met deze tips lukt dat zeker!

Publicatiedatum: 10 juli 2019

De weersvoorspellingen voor volgende week laten weer hoge temperaturen zien. Fijn dat met dit zomerse weer de gft-container wekelijks wordt geleegd. Maden en vieze geurtjes krijgen daarom minder de kans. Toch last van deze ongemakken? Met deze tips blijft de gft-container fris en schoon:

  • Vooral vocht kan nare geurtjes veroorzaken. Verhelp dit door een krant, gras of stro op de bodem van de container te leggen. Klem een houtje onder de klep om te ventileren. Of gebruik een papieren composteerbare containerzak.
  • Hang takjes lavendel aan de klep van de container. Het ruikt lekker en het helpt tegen maden.
  • Andere hulpmiddelen tegen maden zijn: takjes hedera (klimop) tussen het gft afval gooien. Kalk of zout over de maden gooien of kokend water. Doe dit laatste vlak voor de inzameling van gft, want vochtig gft-afval zorgt weer voor vieze luchtjes.
  • Maak de bak schoon met water en eventueel azijn of groene zeep. Middelen zoals chloor zijn hartstikke slecht voor het milieu en verstoren bovendien het composteerproces, gebruik die dus niet. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen voor containers op de markt. Spoel de container om na het wassen met alleen wat water. Zeepresten kunnen schuimen tijdens het composteren.

Om te helpen bij een schone gft-container is er een eenmalige actie in samenwerking met Green Soap. Zij maken schoonmaakproducten die niet schadelijk zijn voor het composteringsproces. Op zaterdag 13 juli kan een inwoner van de regio Gooi en Vechtstreek op vertoon van het bericht op facebook, de advertentie uit de krant of dit bericht op internet een gratis flacon allesreiniger ophalen op een van de 4 scheidingsstations van de GAD. Let wel: op=op!

Zij zijn uiteraard niet de enige organisatie met bruikbare producten.

Meer nieuws

Al het nieuws