voor inwoners, met gemeenten

GAD Afvalcijfers enorm gestegen in corona-tijd

Publicatiedatum: 12 augustus 2020

In het eerste halfjaar van 2020 is in vergelijking met dezelfde periode in 2019 beduidend meer afval ingezameld in de regio Gooi en Vechtstreek. De totale hoeveelheid (restafval + alle grondstoffen) is gestegen met 7%. Dat Covid-19 daar invloed op heeft gehad lijkt overduidelijk. Ben je meer thuis, dan neemt huishoudelijk afval toe.

Grote stijgers en dalers in huishoudelijk afval
Er is wel degelijk sprake van een “corona-effect” als we kijken naar ingezameld papier en karton. De trend is al jaren dat we minder papier en karton inzamelen. De eerste helft van 2020 is er echter 3% meer papier en karton opgehaald. De stijging van online aankopen, dus meer verpakkingsmateriaal, kan duiden op deze toename. Zo zagen we ook de hoeveelheid piepschuim toenemen met 22%.
Andere grote stijgers zijn glas (+19%) en plastic (+17%).

Daarentegen is huis-aan-huis ingezameld gft-afval (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten) met 2% afgenomen ondanks het mooie voorjaar.

Grof huishoudelijk afval
Het grof huishoudelijk afval is met 9% flink gestegen. We zien een flinke toename van aarde (+19%), c-hout (+20%) en puin (+15%). Ook hier is sprake van een corona-effect. Er is meer geklust in en om het huis tijdens het eerste half jaar van 2020. Aan de andere kant is grof tuinafval dat op de scheidingsstations werd gebracht met 6% gedaald.

Inwoners van regio Gooi en Vechtstreek hebben veelal geluisterd naar de oproepen om scheidingsstations te vermijden, want het totale aantal bezoeken was 2% lager dan in 2019. De wachtrijen voor de scheidingsstations waren vooral tijdens de strenge lockdown zichtbaar. Dit had te maken met de landelijke Corona maatregelen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Al met al werd er dus door minder bezoekers meer grondstoffen gebracht op de scheidingsstations. Daarnaast is er veel meer gebruik gemaakt van de Grofvuil haalservice dan in andere jaren.

Meer nieuws

Al het nieuws