voor inwoners, met gemeenten

Gratis pmd zakken niet meer in supermarkten

Publicatiedatum: 25 april 2022

De GAD stopt het gratis verstrekken van pmd zakken in de supermarkten. 

Kostenpost

Bij de introductie in 2012 van het gescheiden inzamelen van plastic en later pmd in onze regio zijn we gestart met het inzamelen van pmd via de speciale zak aan de straat. We hebben ervoor gekozen om de inwoners maximaal te faciliteren met de levering van gratis zakken voor pmd. Nu bijna de gehele regio is aangesloten op inzameling via kliko of (ondergrondse) container stoppen we na zeven jaar met de gratis levering van de pmd zakken via de supermarkten.

Waarom

De GAD zal de komende jaren flink moeten bezuinigen. Aangezien voor de kliko inzameling geen pmd zakken nodig zijn, stoppen we met het gratis verstrekken in de supermarkten. Naast dat het onnodig is, zien we dat de zakken helaas ook vaak gebruikt worden voor andere doeleinden. Het Algemeen Bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek heeft daarom besloten een aantal bezuinigingsmaatregelen te treffen waaronder het stoppen met het verstrekken van deze gratis pmd zakken.

We zijn blij dat wij deze extra dienstverlening tot wel zeven jaar na introductie van het gescheiden inzameling van pmd hebben kunnen voortzetten. De pmd zakken zijn gemakkelijk via supermarkt of online aan te schaffen, net als de grijze vuilniszak.

Doorzichtige zakken

Het is belangrijk dat er doorzichtige zakken gebruikt worden voor de inzameling van pmd. Daniël Walkot, manager van de GAD legt uit: “Na inzameling wordt er eerst een grove visuele check gedaan op de kwaliteit van het pmd. Dit gebeurt in de pmd-hal op Crailoo. Stoorstoffen die problemen veroorzaken bij sorteerinstallaties, zoals grote stukken plastic (zwembadjes, landbouwplastics etc) of harde plastics (zoals tuinstoelen of speelgoed) halen we er uit. Ook halen we de restafvalzakken eruit.
Als er teveel vervuiling tussen het pmd zit, bestaat de kans dat de vracht wordt afgekeurd. Dit heeft financiële gevolgen. Natuurlijk is minder schoon pmd ook minder goed te recyclen. Onze visuele check is niet mogelijk bij het gebruik van de grijze afvalzakken. Gelukkig zijn in de meeste supermarkten en online goede doorzichtige zakken te kopen.

Hoogbouw

Woont u in hoogbouw of in een buurt waar wij nog pmd zakken aan de straat inzamelen? Dan kunt u nog – na adrescontrole – gratis zakken aanvragen. Hoe? Kijk bij ‘veel gestelde vragen – stoppen met gratis pmd zakken‘.

Meer nieuws

Al het nieuws