voor inwoners, met gemeenten

Helden van de GAD _ Marc chauffeur/belader

Publicatiedatum: 10 maart 2022

In de Week van de Afvalhelden een kijkje achter de schermen bij de GAD. Wie werken er nu eigenlijk en wat doen ze? Aandacht voor onze eigen helden die zich allemaal inzetten de afvalinzameling in de Regio Gooi en Vechtstreek zo goed mogelijk te laten verlopen.

Vandaag Marc, sinds 2014 werkzaam als chauffeur/belader bij GAD – “Binnen vier muren werken is niets voor mij. Ik geniet van de vrijheid van het buiten zijn”

De dag van Marc

“Nou, die begint altijd vroeg. Mijn wekker gaat om 04.30 af. Dan heb ik nog even lekker een half uurtje om rustig wakker te worden. De ochtenden zijn niet mijn beste moment :-). Dan vanuit Almere richting Bussum waar ik vaak om 06.00 de tent opengooi en alvast de koffie zet voor mijn collega’s. Even na zessen druppelen er alvast een paar binnen en hebben we even tijd om gezellig met elkaar te ouwehoeren. Een heerlijk moment van de dag. Om 07.30 rijden we uit, de wijk in. Soms ben ik de chauffeur, soms de belader. Dit regelen we onderling. Meestal wisselen we na de eerste keer lossen op Crailoo. Dat is met de ene fractie sneller dan met de andere. Bij restafval moeten we sneller lossen dan bij PMD, daar zit lekker veel lucht in en kun je nog goed aandrukken in de wagen.”

Chauffeur/Belader

“Bij de GAD hebben we allemaal deze dubbele rol. Heel leuk juist die afwisseling. Afgelopen coronatijd heb ik heel veel moeten rijden door problemen met bezetting door ziekte en quarantaine maatregelen. Bijna een jaar alleen maar gereden. Toen ik daarna weer aan de slag ging als belader heb ik het wel zwaar gehad. Ik was na een werkdag helemaal kapot. Je lijf is het niet meer gewend. Het is fysiek ook zwaar werk. Ik hoef in ieder geval niet meer naar de sportschool.

Ik geniet van mijn werk. De buitenlucht, het fysieke werk en de vrijheid op de wagen. Graag wil ik alles zo goed mogelijk doen en daar zet ik mij vol voor in. Ik ben van nature erg dienstverlenend. ”

In de wijk

Ik ken de wijken in de regio inmiddels goed. De handigste route, de doodlopende straatjes en de achterliggende steegjes. De omschakeling naar de nieuwe wijken en frequenties was ook voor ons even wennen. Waar we bijvoorbeeld eerst op vrijdag in Muiden reden, rijden we daar nu maandag. Maar ook dat went weer.

Als je regelmatig in bepaalde wijken komt maak je ook leuke dingen mee. Mensen groeten je, zijn blij dat je er bent om hun vuilnis op te halen. Afgelopen winter in Huizen kregen we zelfs oliebollen van 2 jonge jongens die op straat aan het bakken waren. Het jaar daarvoor, toen het zo verschrikkelijk koud was, kregen we van een vrouw heerlijke warme koffie met een koekje. Ontzettend leuk die waardering zo mee te maken.”

Altijd blij?

“ Zodra ik een half uurtje wakker ben wel, haha. Als ik net wakker ben, ben ik niet zo blij. Ik ga eigenlijk altijd met plezier naar mijn werk. Ik geniet van mijn baan en doe iedere dag mijn best om het zo goed mogelijk te doen. Waar ik niet blij van wordt is eigenwijze mensen. Collega’s of inwoners. Bijvoorbeeld mensen die altijd te laat zijn met hun kliko aan de straat zetten omdat we vroeger in de middag langskwamen. Hoe laat we langs komen is afhankelijk van veel dingen, dus is de afspraak om 07.30 buiten zetten. Natuurlijk wacht ik even als ik mensen zie aankomen met hun bak, maar niet meer na de zoveelste keer. De afspraken zijn helder. Een discussie hierover vind ik niet leuk. Ik blijf altijd heel rustig, ook als de ander dit niet blijft.”

Marc

“Ik ben gek op feesten en gezelligheid met vrienden. Als ik het erg druk heb gehad, zoals afgelopen weken op mijn werk, ga ik breien. Ik heb net voor mezelf een heerlijke muts en bijpassende sjaal gemaakt. Ik schaam me er niet voor. Het is een super bezigheidstherapie om mijn hoofd wat rust te geven. Ik kan het iedereen aanraden.”

Meer nieuws

Al het nieuws