voor inwoners, met gemeenten

Japanse duizendknoop niet bij het gft

Publicatiedatum: 31 mei 2018

Heeft u Japanse duizendknoop in de tuin? Dan zult u wel gemerkt hebben dat deze zich snel verspreidt en heel moeilijk te verwijderen is. Wat u waarschijnlijk nog niet wist, is dat de resten van de Japanse duizendknoop niet bij het groenafval mogen! We vertellen er graag meer over.

Over de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende, woekerende plant. Hij schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groene bladeren aan met een grootte van 5–12 cm. De plant kan uitgroeien tot wel 3 meter hoog. In augustus bloeit de plant met kleine crème-witte bloemen. In de winter sterft hij af maar blijven de verdorde stengels staan.

De risico’s van Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop groeit zo snel en zo dicht, dat inheemse plantensoorten worden verdrongen. Deze plant is dus een gevaar voor de biodiversiteit en de aanwezige natuurwaarden. De wortels zijn zo sterk, dat deze dwars door funderingen, muren en leidingen groeien, met alle gevolgen van dien. Verwijderen is moeilijk, tijdrovend en soms zelfs duur.

Aanpak Japanse duizendknoop

Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen tot de grond af te knippen. Verwijder eventuele uitlopers op andere plaatsen zo snel en grondig mogelijk, zonder dat er wortels achterblijven. Zorg dat u alle stukken van de plant goed opruimt en dat dit niet in andere delen van de tuin terecht komt. Ieder klein scheutje van de plant kan namelijk ergens anders een nieuw plantje worden. Denk niet dat je er met een keer goed verwijderen bent; de plant blijft meestal enkele jaren terugkomen, dus waakzaamheid is geboden!

Afvoeren van Japanse duizendknoop

Omdat Japanse duizendknoop zo levensvatbaar is, moeten de resten helaas bij het restafval gedeponeerd worden. Het mag absoluut niet bij het groenafval, op de composthoop of in de gft-container. De resten moeten verbrand worden.

Heeft u veel resten af te voeren, of heeft u een andere reden waarom het niet bij uw restafval kan? U kunt de restanten dan aanbieden bij ons overlaadstation op Crailoo (Nieuwe Crailoseweg 10, Hilversum). Dit moet u echter wel van tevoren aanmelden bij de klantenservice. U kunt onze klantenservice bellen (035-6991888) of mailen (info@gad.nl).

Meer nieuws

Al het nieuws