voor inwoners, met gemeenten

Nieuwe glascontainers

Publicatiedatum: 12 januari 2021

Omdat de bovengrondse glascontainers aan vernieuwing toe zijn, worden deze in het komende jaar vervangen. Ze staan al klaar in de vrachtwagen om geplaatst te worden.

De meest slechte bakken worden het eerst gewisseld. Wat is er veranderd? Bij de nieuwe bakken zijn er twee openingen: één voor wit glas en één voor overige kleuren. Bij “overige kleuren” kunnen bruin en groen glas bij elkaar. Ook in dit geval is het glas prima te recyclen. Nederlandse glasbedrijven kunnen van een mengeling van gekleurde glasscherven namelijk gewoon weer aparte kleuren glas maken, zoals bruin of groen glaswerk. De potjes hoeven niet meer te worden schoongemaakt en ook mogen de metalen deksels en doppen gewoon mee in de glasbak.

Het goed scheiden van glas is vooral belangrijk voor het recyclen van wit (transparant) glas. Van wit glas is er minder dan van gekleurd glas. Bovendien kun je van wit glas wel gekleurd glas maken, maar van gekleurd glas geen wit glas. Ongeveer 60% van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50% van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan gekleurd glas.

Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw glas te maken.

Nog meer weetjes over glas:

Glas is een goed te recyclen afvalstroom. Van 1000 kilo glasafval kan weer 1000 kilo nieuw glas worden gemaakt.

Door steeds modernere sorteertechnieken kan vervuiling makkelijk uit het glas worden gehaald. Daarom vormen deksels, doppen, etiketten en kurken ook geen probleem meer.

Alle glas waar drank, voeding of cosmetica in gezeten heeft mag in de glasbak. Een uitzondering hierbij is vuurvast, hittebestendig glas, als theeglazen en ovenschalen. Deze smelten niet bij de gebruikelijke temperatuur waarop niet hittebestendig glas smelt en veroorzaken daarom fouten in het nieuwe glas. De vuurvaste glasproducten mogen bij het restafval of worden ingeleverd bij het scheidingsstation. Dit geldt ook voor spiegels en vlakglas. Dat is bewerkt glas om het reflecterend of sterker te maken, en is daarom niet geschikt voor recycling.

 

Meer nieuws

Al het nieuws