voor inwoners, met gemeenten

Overlast huisvuil in centrum Hilversum

Publicatiedatum: 23 november 2021

We krijgen regelmatig klachten over huisvuil dat naast de ondergrondse containers wordt geplaatst. Dit is helaas in heel de regio in meer en mindere mate een probleem. Op dit moment vooral in centrum Hilversum.

Oorzaak?

In het centrum Hilversum heeft de overlast meerdere oorzaken. Een deel valt te verklaren door een toename van huishoudelijk afval sinds het begin van de coronacrisis. Dit is echter niet specifiek voor Hilversum, dit zien we in alle gemeenten binnen de regio. In centrum Hilversum gaan we stapsgewijs over van het inzamelen van losse vuilniszakken naar gebruik van ondergrondse containers. Mensen zijn gewend hun zakken voor maandag (voorheen de vaste inzameldag in het centrum) op straat te mogen zetten, dit gebeurde vaak al zondagavond. Nu kunnen de inwoners iedere dag terecht bij de ondergrondse container. Maar uit gewoonte zetten ze vaak hun zakken zondagavond nog aan de straat. Begrijpelijk, als je dat gewend bent. Onze afvalcoaches en medewerkers Toezicht en Handhaving houden hier dan ook rekening mee.

Een mogelijke andere oorzaak is dat ook bewoners van andere wijken hun afval hier naar toe brengen. Bij ‘probleemlocaties’ analyseren we wat er op deze locaties wordt neergezet en wat daar de oorzaken van kunnen zijn. Zo willen we zoveel mogelijk inzicht krijgen in het probleem en de oorzaken hiervan zodat we dit nog gerichter kunnen aanpakken. Ook wij willen heel graag dat de overlast minder wordt.

Hoe dan?

We doen al veel om te zorgen dat er minder afval naast de containers wordt gezet. Ook ruimten we deze locaties vaker dan gebruikelijk op, minstens drie keer per week. Onze medewerkers van Toezicht en Handhaving en de afvalcoaches zijn hier wekelijks extra actief. Zij controleren bijvoorbeeld de zakken die naast de containers staan en gaan in gesprek met de mensen die dit afval hebben neergezet.

Ook zijn de containers sinds september voorzien van sensoren, die ons een seintje geven als de container bijna vol is. Het goed inregelen van die sensoren vergt enige tijd. Als een container voor het weekend bijna vol is, kunnen we  op vrijdag extra legen zodat we kunnen voorkomen dat de container in het weekend vol raakt. Alleen direct aanwonende bewoners krijgen met een tag toegang tot de containers. De container kan dan niet meer gebruikt worden door inwoners die niet direct aan deze locaties wonen. In centrum Hilversum hebben we in de Havenstraat de toegangstag al ingevoerd en heel binnenkort volgt ook het Noordse Bosje. Voor begin december krijgen ook de containers aan de Groest en Herenstraat dit systeem.

Samen

Bewoners kunnen ook meehelpen om afval naast de container zoveel mogelijk te beperken. Het afval op een andere dag naar de container brengen, kan al veel schelen. Of afval zoals dozen goed klein te maken, zodat het wel in de container past. Maar we weten ook dat dat slechts een deel van de oplossing is, daarom blijven we zoeken naar andere mogelijkheden.

Vanaf begin volgend jaar kunnen bewoners een gerichtere aanpak verwachten, naast de extra inzet die er nu al is. Blijkt bijvoorbeeld dat een container te snel vol is, dan kunnen we een extra ondergrondse container plaatsen. Dat kan ook een ander type zijn, zoals we in Kerkelanden bijvoorbeeld gedaan hebben. Omdat daar veel grote dozen naast de containers werden geplaatst staat daar nu een container de het papier en karton direct perst. Dat scheelt al aanzienlijk in de hoeveelheid dozen die naast de containers worden gezet.

Naast maatregelen die we zelf kunnen nemen, gaan we hierover ook in gesprek met de gemeente. Samen op zoek naar eventuele aanpassingen in de omgeving die een positief effect kunnen hebben. GAD, gemeente én inwoners zijn samen verantwoordelijk voor het schoonhouden van de omgeving.

Meer nieuws

Al het nieuws