voor inwoners, met gemeenten

Pilotproject bij De Dubbeldekker afgerond

Publicatiedatum: 22 januari 2019

Met een gezellige kerstmarkt is ons pilotproject bij OBS De Dubbeldekker in Hilversum afgerond. Het project “Afvalcoach in de klas” heeft veel meer teweeg gebracht dan we allemaal van tevoren hadden gedacht! De kinderen zijn gaan nadenken over het milieu en bewust geworden van de stappen die er nog te zetten zijn binnen de school; hun eigen omgeving.

School in actie

Met de Afvalcoach in de klas krijgen kinderen een gastles over afval, grondstoffen, scheiden en afval verminderen. Vervolgens gaan ze aan de slag om te onderzoeken hoe het er in de school voor staat, en waar (nog) winst te behalen valt. Op De Dubbeldekker heeft dit tot veel acties geleid.

  1. Leerlingen hebben een presentatie van hun plannen gegeven aan de directrice.
  2. De gemeente is uitgenodigd om over de plannen te vertellen.
  3. Andere klassen/leerkrachten zijn ingeschakeld voor een kerstmarkt om geld in te zamelen voor broodtrommels.
  4. Kunstenaar Eric van der Vegt komt eind januari op bezoek bij groep 5. De klas gaat een muurschildering maken op de muur van het schoolplein met een “verborgen” boodschap over het netjes houden van het plein.
  5. Er komen later dit jaar PMD bakken voor de school, zodat het afval ook in de klassen gescheiden kan worden
  6. De school gaat uitzoeken of zij deel kunnen nemen aan Eco-schools om nog verdere stappen te zetten in de duurzaamheid van de school.

Kerstmarkt

Donderdag 20 december werd er door de hele school een kerstmarkt georganiseerd, met als goed doel: “een beter milieu begint op De Dubbeldekker”. De kerstmarkt heeft 370 euro opgebracht. Diezelfde avond heeft de gemeente Hilversum een cheque overhandigd van 500 euro voor de aanschaf van duurzame broodtrommels voor de hele school. Het bedrag is nog niet compleet, en daarom is er een aanvraag ingediend bij de Lakeland Foundation voor ondersteuning. Begin februari hoort de school of zij willen bijdragen.

Klassendoel

De kinderen bedachten zelf een nieuw doel voor op het doelenbord in de klas: de school milieubewuster maken. Het doel is bereikt als 75% van de school:

  • plastic hergebruikt;
  • oude spullen niet weggooit, maar naar de kringloop brengt;
  • meehelpt het schoolplein schoon te maken.

Afvalcoach in de klas

Ook aan de slag met afval in de klas? Meld je dan nu aan bij onze partner Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek.

Meer nieuws

Al het nieuws