voor inwoners, met gemeenten

Unieke samenwerking GAD en Tomin Groen

Publicatiedatum: 18 december 2017

Tomingroep (de sociale werkvoorziening) en GAD (de afvalinzamelaar) gaan samen zorgen voor extra werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waar de inwoners in de regio meteen in januari het resultaat gaan zien: medewerkers van Tomin Groen gaan in de hele Gooi en Vechtstreek (met uitzondering van Muiden en Muiderberg) de kerstbomen van de straat halen. Waar voorgaande jaren de wagens van de GAD op pad gingen, rijden nu wagens van Tomingroep door de straten. 

Deze eerste klus levert behoorlijk wat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (tijdelijk) werk op. Vorig jaar heeft de GAD voor bijna 200.000 kilo aan kerstbomen opgehaald. Ervan uitgaande dat een gemiddelde boom 150-175 cm lang is en zo’n 10 kilo weegt, hebben we het over een slordige 20.000 kerstbomen. 

Vanaf 2 januari rijden medewerkers van Tomin Groen de regio door om de kerstbomen op te halen. Hun wagens zijn uitgerust met een versnipperaar die de bomen direct versnippert. De snippers worden gebruikt als compost en bodembedekker en er wordt biomassa van gemaakt. 

Alleen kerstbomen kunnen door de versnipperaar, dus de versiering, pot of houten kruis moeten er afgehaald zijn. Ook kunstkerstbomen nemen de medewerkers van Tomin Groen uiteraard niet mee. 
Op de volgende data worden de kerstbomen opgehaald:

  • Gooise Meren (zonder Muiden en Muiderberg): maandag 8 en 15 januari
  • Hilversum, zonder Kerkelanden: dinsdag 2 en 9 januari
  • Huizen (zonder de Huizer Bijvanck); woensdag 3 en 10 januari
  • Laren, inclusief de Huizer en Blaricumse Bijvanck: donderdag 4 en 11 januari
  • Hilversum (alleen Kerkelanden), Weesp en Wijdemeren: vrijdag 5 en 12 januari

Als uw kerstboom om half acht ’s ochtends op de juiste datum klaarligt, zorgt Tomin Groen dat de boom meegaat. In het oude dorp van Blaricum worden de bomen op 5 januari opgehaald. In Muiden en Muiderberg gaat het anders, daar regelt de gemeente de inzameling.

 

Meer nieuws

Al het nieuws