voor inwoners, met gemeenten

Waarom afval scheiden thuis meer oplevert

Publicatiedatum: 18 juli 2018

Het inzamelen van afval is in Nederland per gemeente georganiseerd. De ene gemeente zamelt bijvoorbeeld het plastic apart in, bij de andere gemeente mag het in de restafvalbak. Dit heeft onder andere te maken met de wijze waarop het afval verwerkt wordt. In de Gooi en Vechtstreek hebben we gekozen voor bronscheiding (zoveel mogelijk afvalstromen (thuis) apart inzamelen), in plaats van nascheiding (alles in de fabriek pas sorteren.) In dit artikel leggen we uit waarom.

De kwaliteit bij bronscheiding is beter

Hoewel machines goed afval kunnen scheiden, levert dit veel minder herbruikbaar materiaal Bronscheiding levert meer herbruikbare grondstoffen op en zorgt voor minder restafval. Van herbruikbare grondstoffen kunnen nieuwe producten worden gemaakt en dat is weer goed voor het milieu. Sommige grondstoffen worden bovendien steeds schaarser en zullen in de toekomst niet meer voorradig zijn In onderstaande tabel kunt u lezen wat er gebeurt met papier/karton, groente-, fruit en tuinafval (gft/e), verpakkingen van plastic, blik en drinkpakken (pmd) en textiel bij nascheiding en bij bronscheiding.

 Nascheiding Bronscheiding
Papier/kartonAls al het afval bij elkaar in één container wordt gedaan, is het papier/karton niet meer geschikt voor hergebruik. Het is veelal vies en nat geworden.Papier/karton dat apart wordt ingezameld, kan voor bijna 100% hergebruikt worden. Er wordt bijvoorbeeld nieuw papier of een verpakkingsdoos van gemaakt.
Gft(e)Als gft(e) in de fabriek wordt gescheiden, is het na vergisting niet meer bruikbaar voor compostering. Dit komt door vervuiling uit het restafval.Gft(e) dat apart is ingezameld, is voor bijna 100% geschikt voor vergisting en daarna compostering (behalve dikke houten takken).
PmdVan het pmd dat in de fabriek wordt gescheiden, is slechts 28% geschikt voor hergebruik. De rest is vervuild en wordt verbrand.In de regio Gooi & Vechtstreek hebben we in 2016 bijna 2700 ton pmd apart ingezameld. Meer dan 80% hiervan kon hergebruikt worden. Daar wordt bijvoorbeeld nieuw plastic, nieuwe metalen verpakkingen en hygiënepapier van gemaakt
TextielAls al het afval bij elkaar in één container wordt gedaan, is het textiel niet meer geschikt voor hergebruik. Het is namelijk vies en nat geworden.Textiel dat apart wordt ingezameld, kan voor meer dan 50% opnieuw worden gebruikt, bijvoorbeeld als kleding of poetsdoek. Als er voldoende verwerkingscapaciteit is kan het dan overgebleven textiel als vezel worden verwerkt tot nieuwe grondstof.

Samen halen we eruit, wat er in zit!

Meer nieuws

Al het nieuws