voor inwoners, met gemeenten

Week van de Circulaire Economie

Publicatiedatum: 7 februari 2022

Het is de Week van de Circulaire Economie. Deze week besteden we de hele week extra aandacht aan de verschillende afvalstromen en hun toegevoegde waarde aan de circulaire economie. Door interviews en achtergrondverhalen willen we laten zien wat er nu precies gebeurt met ons afval. Waarom scheiden wij ons afval en wat doen we ermee nadat we het bij jullie hebben opgehaald. Ook komen onze eigen afvalhelden aan bod. Waarom zijn zij afvalheld en wat is hun drijfveer?

Circulaire Economie

In een circulaire economie is er geen afval. Alleen maar grondstoffen die steeds opnieuw worden gebruikt. Dit klinkt natuurlijk erg mooi maar daar zijn we nog lang niet. Al zijn we goed op weg. In de lineaire economie gooien we alles wat we een keer gebruikt hebben weg als afval. Dat wordt verbrand en kunnen we niet hergebruiken. Gelukkig zijn we al langer bezig in de recycle economie waarbij we de producten die we weg gooien zoveel mogelijk hergebruiken. Nog een stapje verder is de circulaire economie, de afvalloze economie.

“In een circulaire economie gaan we efficiënter en zorgvuldiger om met grondstoffen, materialen en producten. We zijn daardoor minder afhankelijk van de winning en productie van nieuwe grondstoffen en materialen. Veel van de natuur- en milieuproblemen zijn in de kern te herleiden tot een verspillende omgang met grondstoffen. Door de transitie naar een circulaire economie kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan vier grote maatschappelijke opgaven CO2-reductie, biodiversiteit, verbetering van lucht-, water- en bodemkwaliteit en leveringszekerheid van grondstoffen. Het kabinet heeft zich ten doel gesteld om in 2030 een halvering van het gebruik van grondstoffen te bereiken en in 2050 een volledig circulaire economie te hebben.
Bron: Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2021-2023 Rijksoverheid

Meer nieuws

Al het nieuws