voor inwoners, met gemeenten

Het grootste deel van uw huishoudelijk afval bestaat uit pmd (verpakkingen van plastic, blik en drinkpakken). Bij goed scheiden is uw pmd kliko of zak snel vol. Wij zamelen uw pmd in en brengen het naar een sorteerfabriek waar ze alle verpakkingen van plastic, blik en drinkpakken van elkaar scheiden. Eenmaal gesorteerd gaat het naar verschillende verwerkers die de grondstoffen gebruiken voor nieuwe producten. Dat is mooi, want daardoor hoeven er minder nieuwe grondstoffen, zoals aardolie, uit de natuur te worden gehaald.

Van plastic verpakkingsafval worden onder meer nieuwe plastic flessen en verpakkingen, kleding, speelgoed, tennisballen, bermpaaltjes, autodashboards en telefoons gemaakt. Kunststof bestaat uit heel veel soorten plastic, die de sorteerfabriek van elkaar scheidt. Hoe beter u het plastic scheidt van overige afvalsoorten, hoe beter de verschillende soorten plastics ingezet kunnen worden voor nieuwe producten.

Het materiaal van lege drinkpakken komt terug in onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen, wc-papier, tissuepapier, pennen en dakpannen.

Hergebruikt blik krijgt een nieuw leven in bijvoorbeeld frisdrankblikjes, fietsen, vliegtuigonderdelen of treinstellen.

Wat mag er bij het pmd?

In de bak voor pmd kunnen de lege verpakkingen die van plastic, aluminium of blik zijn gemaakt, en drinkpakken.
Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Plastic tasjes en zakken
  • Plastic flacons en flessen, potjes en kuipjes
  • Plastic tubes, deksels
  • Plastic en aluminiumfolie
  • Conservenblikken, drankblikjes, doppen en deksels
  • Melk-, yoghurt- en vlapakken, sappakken

Niet al het plastic en metaal mag dus bij het pmd. Het gaat alleen om verpakkingsmateriaal. Andere plastic of metalen voorwerpen kunnen er niet bij. De sorteerinstallatie kan er door kapot gaan. U kunt het wel gescheiden inleveren op het scheidingsstation.

Bron- of nascheiding pmd vanaf 2026

De contracten voor het verwerken van ons restafval en ons pmd vervallen in 2026. Een geschikt moment om te kijken naar de voors en tegens van bron- en nascheiding van pmd. We blijven in ieder geval nog tot juni 2026 ons pmd apart ophalen. Meer weten over bron- en nascheiding van pmd en het proces om te komen tot de keuze, kunt u lezen via Bron- of nascheiding pmd vanaf 2026.

Meer lezen?

Op de foto ziet u Sophie, inwoner van onze regio. Lees haar verhaal.