voor inwoners, met gemeenten

Er zijn verschillende soorten glas.

  • Verpakkingsglas zijn alle glazen potten en flessen waar iets in heeft gezeten. Dat mag in de glasbak.
  • Vlak glas (spiegels en ruiten) kunt u wegbrengen naar het scheidingsstation.
  • Hittebestendig glas (ovenschaal, theemok) kan door andere smelttemperatuur niet mee in recyclingproces en moet daarom bij het restafval.
  • Twijfelt u? Kijk dan in de afvalwijzer.

Van alle afvalsoorten wordt glas in onze regio het beste gescheiden: ruim driekwart van de totale hoeveelheid zamelen we al gescheiden in, dankzij u.

Hergebruik

Glas wordt nieuw glas, eindeloos lang. De scherven uit de glasbak worden gesmolten en daar wordt nieuw glas van gemaakt. Alleen wit (kleurloos) glas kan worden gebruikt om nieuw wit glas te maken. Zit wit en gekleurd glas door elkaar dan kan het alleen nog worden gebruikt om gekleurd glas te maken.

Het loont de moeite om glas met statiegeld in te leveren bij de supermarkt. Die flessen en potten gaan terug naar de fabrikant, die ze na grondig spoelen opnieuw vult. Tot wel dertig keer! Als ze uiteindelijk niet meer geschikt zijn voor hergebruik, worden het scherven en wordt er alsnog nieuw glas van gemaakt.

De glasbak

In elke wijk is wel een glasbak te vinden. Op dit moment worden op een aantal plekken in de regio de glascontainers vervangen. Misschien is het u al opgevallen dat u niet langer bruin of groen glas hoeft te scheiden. De wijze van verwerking is vernieuwd waardoor we enkel doorzichtig (ook wel wit genoemd) of gekleurd glas scheiden. Flessen en potten mogen gewoon met dop in de glasbak. Het hoeft niet schoon, wel leeg graag.

Staat een glasbak naast woningen? Houdt u dan rekening met de buren, het glas inwerpen maakt lawaai. Gooi bij voorkeur uw glas niet weg tussen 21.00 en 7.30uur

<Op de foto in de header ziet u nog een oudere glasbak, deze staan ook nog in de regio. Ook voor deze glasbakken geldt dat u indien gewenst de verschillende kleuren niet meer hoeft te scheiden. Alleen doorzichtig en gekleurd glas wordt gescheiden ingezameld.>