voor inwoners, met gemeenten

Om het voor iedereen mogelijk te maken het afval te scheiden komen er steeds meer nieuwe containers voor het wegbrengen van:

  • Papier en karton (blauwe voorkant)
  • Pmd: verpakkingen van plastic, blik en drinkpakken (oranje voorkant)
  • Afval dat u niet kunt scheiden (grijze voorkant)
  • Gfe, groente-, fruit- en etensresten. Geen tuinafval
  • Glas (gele voorkant)
  • Textiel

Waar nodig worden bestaande containers vervangen en worden nieuwe locaties gezocht. De bovengrondse- en inpandige voorzieningen zullen op termijn verdwijnen en worden vervangen door ondergrondse containers. U krijgt bericht als er voor u iets gaat veranderen. De actuele status van de ontwikkelingen in uw eigen gemeente kunt u bekijken op de betreffende pagina van de gemeente.

Containers bij u in de buurt

Op onderstaande kaart ziet u alle geplaatste ondergrondse containers in de regio. Als u op de afbeelding klikt, opent de kaart in een nieuw venster.

Grotere kaart weergeven

De openbare (zonder tag te gebruiken) containers voor glas, textiel, papier/karton en pmd staan op de locatiekaart.

Gebruik (ondergrondse) containers

De inwoners van een bovenwoning, appartement of flat woont of een buitenruimte kleiner dan 30 vierkante meter kunnen (in de toekomst) met hun toegangstag gebruik maken van de containers. Het aantal containers is afgestemd op de daarop aangesloten huishoudens.

Het openen en sluiten van de containers kan geluidsoverlast veroorzaken. We vragen u daarom dan alleen de containers te gebruiken tussen 07.30 en 22.00 uur.

Toegangstag

De ondergrondse containers kunt u alleen gebruiken met een toegangstag. Zo voorkomen we dat ook andere inwoners en bedrijven gebruikmaken van de container. Zij hebben immers hun eigen kliko of containers.

Efficiënt legen

Alle nieuwe ondergrondse containers hebben een sensor die meet hoe vol de container is. Zo kunnen wij de container op tijd legen maar niet onnodig rijden. Zo proberen wij zo veel mogelijk overvolle containers te voorkomen en CO2 te reduceren. In bestaande containers worden ook sensoren geplaatst. Meer lezen over de werking van de sensoren.

Afval naast de container

Soms is het verleidelijk om iets naast de container te zetten. Bedenk dan dat uw afval meer afval aantrekt. Eén zakje wordt een berg en dat kan gaan zwerven en ongedierte aantrekken. Afval dat naast de container staat, kan ook rekenen op de aandacht van onze medewerkers Toezicht & Handhaving. Kunnen zij achterhalen van wie het is, dan volgt een gesprek met kans op een boete. Want afval naast de container mag niet, echt niet!

Maar soms is de container kapot. Of vol, of er staat al iets naast. De oplossing is eenvoudig, laat het ons weten. We komen de container dan zo snel mogelijk repareren of legen.

Groot huishoudelijk afval

Is uw afval te groot voor de container? Zet het er dan niet naast maar breng het weg naar een van onze scheidingsstations of maak een afspraak om het gratis op te laten halen.