voor inwoners, met gemeenten

Wist u dat 1/3 van ons restafval nog steeds bestaat uit GFT afval, zoals schillen en etensresten? Zonde! Hoe meer restafval, hoe meer er verbrandt moet worden, hoe meer CO2 er vrijkomt. Het scheiden van gft-afval geeft dubbel winst. Als we GFT goed scheiden, kunnen we er grondstoffen van maken. Zoals compost en biogas.

Gft en etensresten zijn al het natuurlijk afval in uw huishouden. Het meeste daarvan komt uit uw keuken

Dit mag allemaal in de groene container:

  • Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood…
  • Kaaskorsten zonder plastic
  • Mest van kleine huisdieren
  • Eierschalen en pinda- en notendoppen
  • Koffieprut (geen koffiecupjes, die mogen bij het restafval of stuur ze terug naar de leverancier)
  • Snijbloemen en kamer- en balkonplanten
  • Biologisch afbreekbaar kattengrind
  • Onkruid, plantresten, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren

Veel begint in de keuken

Veel vervuiling van het restafval komt door afval uit de keuken. Of u nu een mandarijntje pelt, een eitje bakt of vier gangen op tafel zet; iedereen is dagelijks met voedsel bezig. En dus ook met keukenafval.

Meer lezen?

Op de foto ziet u Marthe, inwoner van onze regio. Lees haar verhaal.