voor inwoners, met gemeenten

Een vraag over de containers aan huis (kliko’s)? Kijk dan hieronder bij de verschillende vragen en antwoorden.

Containers aan huis (kliko's)

Op de inzameldag rijden wij tussen 7.30uur en 20.00uur. Het tijdstip waarop we in uw wijk rijden kan per keer verschillen. Is het ruim na 20.00uur en is uw kliko niet geleegd? Dan kunt u hiervan melding maken.

Houdt uw container aan de straat, wij rijden deze binnen twee werkdagen na, tenzij anders vermeld.

De huiscontainers (kliko’s) zijn gekoppeld aan het adres. Wanneer u gaat verhuizen dienen de containers bij de woning te blijven.

PMD – GFT – papier/karton
Soms is één container niet genoeg. Zit uw container voor gft, pmd of papier/karton regelmatig vol? Dan kunt u kosteloos een grotere of een extra container aanvragen.

Restafval container
Een grotere restafvalcontainer kunt u alleen bij onze klantenservice (035 6991888) aanvragen wanneer:

 • uw gezin bestaat uit vijf of meer personen;
 • er sprake is van medisch afval;
 • u kinderen heeft in de luiers.

Nee dat is niet mogelijk. De chips in de restafval- en pmd containers bevatten dezelfde informatie als de sticker. Hierdoor weet de GAD alleen dat de container geregistreerd is op betreffend adres en dus geleegd moet worden.

De chips zijn gekoppeld aan een adres, wat gezien wordt als een persoonsgegeven. Daarvoor vallen wij onder de privacywetgeving. Met betrekking tot het gebruik van de containers kan alleen geregistreerd worden of de container geleegd mag worden. Wie ze heeft laten legen, hoe vol ze zijn, of er alleen afval van uzelf in heeft gezeten, etc. is niet bekend. Wij gaan zorgvuldig volgens de regelgeving met uw gegevens om.

Op de nieuwe containers zit aan de zijkant een sticker met barcode waarop staat voor welke afvalsoort de container bedoeld is en bij welk adres de container hoort.  Mocht deze gescheurd zijn dan hoeft er geen nieuwe sticker te worden aangevraagd, want de de chips in de restafval- en pmd containers bevatten dezelfde informatie als de sticker. Hierdoor weet de GAD dat ieder adres de juiste container(s) heeft en hoeveel containers er geleegd moeten worden. Verder kunnen de barcode en chips gebruikt worden voor bijvoorbeeld het identificeren van gevonden containers en het bijhouden van defecten en reparaties.

Restafval verbranden is kostbaar, zowel financieel als de impact op het milieu. We willen graag zo min mogelijk restafval overhouden en zo veel mogelijk afval weer verwerken tot grondstof.

Als u structureel niet uitkomt met uw restafvalcontainer, kunt u contact opnemen met onze afvalcoaches. Zij proberen dan samen met u een oplossing te vinden.
Een grotere restafvalcontainer aanvragen kan alleen wanneer u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Ja, u mag eigen stickers op de containers plakken. Houdt u er wel rekening mee dat uw stickers beschadigd kunnen raken bij het legen van de container. De GAD kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor beschadigingen van eigen stickers.

We gebruiken containers aan huis van 140 en 240 liter van het merk Sulo. Het formaat is grofweg:

 • 140 liter: 48 x 56 x 106 cm (breedte x diepte x hoogte), inclusief wielen.
 • 240 liter: 58 x 72 x 106 cm (breedte x diepte x hoogte), inclusief wielen.

Iedereen met een totale buitenruimte vanaf 30 m2 (zowel voor als achtertuin) heeft of krijgt vier containers. Als uw totale buitenruimte kleiner is dan 30 m2 of als uw tuin vanaf de straat niet bereikbaar is met de containers (omdat u bijvoorbeeld geen achterom heeft), dan kunt u contact opnemen met onze afvalcoaches.

U bent niet verplicht om alle vier de containers te accepteren of gebruiken. Het scheiden van van uw afval is echter wel verplicht. De restafval- en de gft-containers (grijs en groen) zijn verplicht. Papier (blauw) en pmd (oranje) mag u ook op een andere manier inzamelen, bijvoorbeeld het scheidingsstation of openbare wijkcontainers. Het is niet toegestaan papier en pmd anders aan de straat aan te bieden dan in een container.

Nee, volle containers kunnen niet opgehaald worden. U kunt uw oude container op de normale dag laten legen. Ook als uw container nog niet vol is, is dit het laatste moment waarop u de oude container kunt laten legen.

Als u vergeten bent uw container te laten legen, dan kunt u contact met ons opnemen via de klantenservice.

Nee, u hoeft hier niet voor thuis te blijven. Nieuwe containers worden zo dicht mogelijk bij uw woning afgeleverd, in de voortuin bij de erfgrens. U kunt uw oude container voor 7:00 uur op de gebruikelijke aanbiedplaats zetten. Vanaf die tijd kan de container opgehaald worden. U hoeft hier dus niet voor thuis te blijven. De container mag u al vanaf 20:00 uur de avond ervoor buiten zetten.

Dat kan verschillende redenen hebben:

 • Uw container stond om 7.30 uur nog niet aan de straat. In dit geval zijn we waarschijnlijk al geweest voordat de container klaar stond, we legen vanaf 7.30 uur.
 • Het is nog geen 20.00 uur. Dan komen we waarschijnlijk nog, we legen tot 20.00 uur. Papier/karton wordt soms ook later op de avond nog geleegd. En na feestdagen zamelen we op meer adressen in dan normaal (omdat we op feestdagen niet inzamelen), dan kan het ook gebeuren dat we later op de avond nog uw kliko legen.
 • Er is iets aan de hand met uw container. In dit geval hangt er een kaart aan het deksel met daarop de reden en het verzoek om contact met ons op te nemen.
 • Het afval zit vastgeklemd in uw container. Maakt u het afval alstublieft los, dan kunnen we uw container op de volgende inzameldag wel goed legen.
 • Er is iets mis gegaan in onze inzamelronde. Dit is waarschijnlijk het geval als het na 20.00 uur is en de containers van uw buren ook niet zijn geleegd. Tenzij het om de papier/kartoncontainer gaat, die kan ook na 20.00 uur nog geleegd worden.
 • Dat kunt u doen via het online formulier of door even te bellen met onze klantenservice (035 699 1888).

  Ja, voor PMD, GFT en papier/karton kunt u een grotere of extra container aanvragen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de pagina ‘container aan huis‘.

  Uw container voor PMD, GFT of papier/karton omruilen. Gebruik hiervoor het online formulier of neem contact op met onze klantenservice. U kunt geen grotere container aanvragen voor restafval tenzij u voldoet aan een aantal voorwaarden.

  Laat het ons even weten, dan zorgen we dat u snel nieuwe containers krijgt. Of een toegangspasje voor de ondergrondse container, als u in een appartement, bovenwoning of huis met kleine tuin (tot 30m2) woont.