voor inwoners, met gemeenten

GAD zet in op betere afvalscheiding in de keuken

Publicatiedatum: 6 april 2023

“Houd onze toekomst leefbaar en groen door gfe+t in de juiste container te doen”

Bijna 40% van ons restafval bestaat nog steeds uit keukenafval zoals schillen, pitten, doppen en etensresten. Dit zijn waardevolle grondstoffen die samen met het restafval verbrand worden. Deze grondstoffen kunnen niet meer worden hergebruikt. Jammer, want een volle gfe+t kliko levert 15 tot 20 kilo compost op en genoeg biogas voor een huishouden om 3 weken op te koken. Reden genoeg dus om extra aandacht te voor het goed scheiden van gfe +t afval.

Keukenafval

Het scheiden van tuinafval gaat bij ons in de regio heel goed. Winst is nog te behalen bij het keukenafval, gfe = groente- fruit en etensresten de +t staat voor klein tuinafval. Dat gooien we nog te vaak bij het restafval en het pmd.

Etensresten van je bord of uit de pan mag gewoon in de groene bak. Om voedselverspilling tegen te gaan kun je van de restjes ook andere lekkere dingen maken. Bijvoorbeeld oud brood voor croutons of een tosti.

Voorlichting

In april en mei organiseert de GAD een extra voorlichtingscampagne op de scheidingsstations, bij het mobiel scheidingsstation in Wijdemeren, op de weekmarkt in Bussum, Laren, Huizen en Hilversum. Er worden gfe mandjes uitgedeeld voor in de keuken en “spiekbriefjes” wat er wel en niet bij het gfe (groente-fruit en etensresten) hoort. Kijk op de website van de GAD voor meer informatie.

Waar zijn we waar

Komende maanden zal GAD voorlichting geven op onze scheidingsstations, weekmarkten en bij ons mobiele scheidingsstation in Wijdemeren.

WanneerWaar
26 meiWeekmarkt Laren
7 juniMobiel Scheidingsstation Kortenhoef
10 juniMobiel Scheidingsstation Ankeveen
13 juniMobiel Scheidingsstation Nieuw Loosdrecht
20 juniMobiel Scheidingsstation Nederhorst den Berg
21 juniMobiel Scheidingsstation Kortenhoef
27 juniMobiel Scheidingsstation Nieuw Loosdrecht

Meer nieuws

Al het nieuws