voor inwoners, met gemeenten

Helden van de GAD _ Richard rijdt Wit- en bruingoed

Publicatiedatum: 13 maart 2022

In de Week van de Afvalhelden een kijkje achter de schermen bij de GAD. Wie werken er nu eigenlijk en wat doen ze? Aandacht voor onze eigen helden die zich allemaal inzetten de afvalinzameling in de Regio Gooi en Vechtstreek zo goed mogelijk te laten verlopen.

Vandaag Richard, al zo’n twintig jaar werkzaam bij GAD. “Op mijn vrije zaterdag rij ik regelmatig nog een ritje, het moet gewoon van de straat af”

Wit- en bruingoed?

“Haha, voor mij een hele normale term hoor. Ik rijd al jaren wit- en bruingoed. Dat is alles met een stekker. Onze inwoners maken een afspraak om het groot vuil op te laten halen. Als ze dan aangeven dat het een elektrisch apparaat is, dan is het mijn rit. Heel goed dat mensen een afspraak maken, ik kom het graag halen. Maar ooit ben ik ergens heen gereden en heb echt moeten zoeken wat ik op moest komen halen. Na een hoop zoekwerk stond daar een elektrische tandenborstel op een muurtje. Dat voelt natuurlijk wel als een onnodig ritje”.

Bij de GAD

“Zo’n twintig jaar geleden ben ik bij de GAD begonnen. Eerst achter de wagen en een dag in de week op het scheidingsstation. Ik was niet meer de jongste toen ik als belader begon dus dat dagje op het scheidingsstation vond ik heerlijk. Vandaaruit mijn groot rijbewijs gehaald zodat ik ook als chauffeur aan de slag kon. Sinds 3 jaar rijd ik op de aparte auto voor bruin – en witgoed. Ik rij gemiddeld zo’n 30 afspraken op een dag. Deze worden allemaal ingepland in hetzelfde gebied. Ik rij dus niet de hele dag de hele regio door. De postcode van het ophaaladres bepaalt de dag waarop de afspraak gepland kan worden, wel zo efficiënt”

Daarnaast spring ik waar het nodig is bij. Zo haal ik sinds het begin van de corona tijd ook al het medische afval op bij alle prik- en testlocaties van de GGD in de regio. Ook haal ik alle ingezamelde elektrische apparaten op bij de scholen die meedoen aan de jaarlijkse E-waste race. Niet normaal wat die leerlingen nog aan oude elektrische apparaten bij de mensen uit de wijk vandaan halen.

Ook kunnen verenigingen en gemeenten bij ons aankloppen als er een evenement of buurtfeest is. Zij kunnen bij ons de kliko’s lenen zodat mensen hun afval niet op de straten gooien. Ik breng en haal die kliko’s. Dankbaar werk, mensen zijn altijd blij om me te zien.”

Richard

“Voor ik bij de GAD kwam werken werkte ik samen met mijn ouders als conciërge bij Ajax, in het oude stadion De Meer. Helaas is dat platgegaan. Voor hij conciërge werd hadden wij een sigarenwinkel tegenover het oude stadion. Ik werkte daar vooral samen met mijn moeder. Mijn vader hielp ook mee als hij niet op de touringcar zat. Als de winkel gesloten was ging ik door naar mijn tweede baan als vakkenvuller bij de Makro.

Mijn vader was een echte Ajacied. Hij miste geen enkele wedstrijd. Was het een uitwedstrijd? Dan verkochten wij kaartjes inclusief de busreis ernaartoe. Mijn vader zorgde er dan voor dat hij de chauffeur van de touringcar was en ging zo naar alle uitwedstrijden. Zelf ben ik ook echte Ajacied maar ga niet meer naar alle wedstrijden. Het nieu we stadion mist voor mij toch wel wat sfeer, ik heb mijn seizoenkaart daarom maar opgezegd. Maar het blijft mijn cluppie”

Fotos: De foto is niet helemaal scherp maar je ziet een jonge trotse Richard met de Europacup beker die Ajax in 1987 heeft gewonnen. Hij staat voor zijn huisje aan de buitenkant van het oude stadion De Meer (zie pijl op foto)

Meer nieuws

Al het nieuws