voor inwoners, met gemeenten

pmd, wat gebeurt er eigenlijk mee?

Publicatiedatum: 10 februari 2022

pmd, wat gebeurt er eigenlijk mee?

Al jaren zamelen we in de Regio Gooi en Vechtstreek ons pmd gescheiden in. Gescheiden afval levert weer grondstoffen op voor nieuwe producten.

Bij de bron

We krijgen regelmatig vragen over het bij de bron scheiden of nascheiden. Beide processen leveren aan het eind gescheiden pmd op maar het alvast thuis apart houden scheelt de kosten van het nascheiden. Het gescheiden inzamelen van pmd gebeurt in onze regio met de oranje kliko, voor de woningen met een buitenruimte. Andere woningen zijn aangesloten op een ondergrondse pmd container zodat ook deze huishoudens het pmd gescheiden kwijt kunnen.

Wat mag er nu eigenlijk bij het pmd?

De eerste vraag moet zijn, is het een verpakking? Is het geen verpakking, dan hoort het niet bij met pmd. Dus niet alles van plastic mag bij het pmd. Lege plastic verpakkingen van etenswaren, wasmiddelen en plastic flessen mogen bij pmd. Ook lege conserveblikken, cupjes van waxinelichten en stalen siroopflessen mogen bij het pmd. En natuurlijk de lege drinkpakken.

Schoon

Het is soms wat extra moeite maar het is echt belangrijk dat de verpakkingen leeg zijn. Je hoeft ze niet om te spoelen maar de resten moeten eruit. Het pmd wordt door ons opgehaald en wordt verzameld in de pmd hal op Crailoo. De lading wordt beoordeeld op vervuiling en stoorstoffen (producten die niet in met pmd horen). Is de vervuiling onder de 15%, dan proberen we dit ‘schoon’ te maken. Ligt de vervuiling hoger, dat kan de hele lading niet door voor hergebruik. Het is namelijk belangrijk dat de inhoud van de lading het sorteerproces niet gaan verstoren.

En dan?

Als de vracht goed is dan wordt deze naar de sorteerinstallatie gereden. Daar worden de verschillende typen pmd van elkaar gescheiden. Per type pmd worden er grote balen van geperst die dan weer door kunnen naar de volgende stap in het proces, de verwerker. De verwerker maakt er vervolgens granulaat van. Dit zijn kleine korrels. Van deze korrels worden weer verschillende nieuwe producten gemaakt.

Zoals?

Van alle pmd dat nu wordt verwerkt, wordt ongeveer driekwart weer hergebruikt. De helft daarvan wordt weer gebruikt voor nieuwe verpakkingen. De rest wordt gebruikt voor straatmeubilair zoals banken en paaltjes. Het streven is om 90% van het pmd te hergebruiken, en ook het percentage dat gebruikt kan worden voor verpakkingen te verhogen. Het mooiste is wanneer we de kringloop kunnen sluiten: verpakking wordt weer verpakking, dus 100% circulair.

Meer weten?

Meer nieuws

Al het nieuws