voor inwoners, met gemeenten

Tweede leven voor textiel

Publicatiedatum: 8 februari 2022

Voor de inzameling van textiel werkt de GAD samen met Climpex. We zamelen textiel in met de bovengrondse textiel containers en de inzameling op afspraak aan huis.

Climpex

Climpex is ontstaan in 1992 en is vanaf het begin een charitatief ingestelde stichting geweest met als doelstelling om zoveel mogelijk mensen te helpen. Climpex is zeker niet de grootste kledinginzamelaar van ons land maar geeft met haar persoonlijke aanpak net dat beetje meer.

Op verschillende manieren zet Climpex zich in om de wereld een beetje mooier te maken. Met het handmatig legen van de bovengrondse containers kan de mogelijke vervuiling uit de textiel worden gehaald. Daarmee creƫren zij ook nog eens werkgelegenheid voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Fijnsortering

De inhoud van de ondergrondse containers wordt bij het leeghalen handmatig nagekeken op mogelijk vervuiling. Binnen de bedrijfsmuren van Climpex wordt de textiel daarna gesorteerd in minimaal 300 soorten textiel. Deze voorsortering en fijnsortering zorgen voor een zeer hoogwaardige stroom van tweedehands textiel

85% voor hergebruik

Maar liefst 85% van onze ingezamelde kleding wordt hergebruikt door mensen met een beperkte portemonnee en die afhankelijk zijn van onze goedkope kleding. De rest vindt zijn weg als nieuwe grondstof richting recycling in bijvoorbeeld de auto-industrie en als poetsdoek.

Het kleinste deel (circa. 4%) wat echt vies is en geen bestemming meer kent, wordt verantwoord vernietigd. Dit zijn o.a. textiele die besmeurd zijn met huishoudelijk en organisch afval. Kijkend naar de toekomst wil Climpex niet alleen de schone maar ook de vervuilde stromen behandelen. Zij willen het huidige vervuilingspercentage van 3,8% reduceren naar 0%. Hiermee zijn zij onderscheidend ten opzichte van het landelijk gemiddelde van boven de 12%.

We zetten dus in op 100% circulair.

Meer weten over Climpex? Bekijk hieronder de video.

Meer nieuws

Al het nieuws