Selma van Dijk _ Bewustwording

voor inwoners, met gemeenten

Selma van Dijk _ Bewustwording

Publicatiedatum: 23 mei 2022

Wat grappig, sinds ik weet dat ik mee gaan doen aan de Week Zonder Afval van GAD Gooi en Vechtstreek, ben ik er al best mee bezig. Ons afval scheiden deden we al wel, maar nu probeer ik voor mezelf te bedenken waar we nog meer of beter op kunnen letten. Van de week gooide ik twee oude boterhammen even snel in de vuilnisbak, nog in het plastic zakje, soms doe je dat even snel en gedachteloos. Maar nu zei een stemmetje ergens in mijn hoofd: ja hallo, dat kan dus echt niet!! En dus heb ik heel braaf het er weer uitgehaald, de boterhammen in de groenbak gegooid en het plastic zakje in de kliko voor plastic gedaan. En onlangs vertelde mijn buurvrouw dat oud brood ook bij hen ingeleverd mag worden, dan eten hun konijnen het op. Kijk, dat is natuurlijk helemaal mooi, dan hou je er helemaal geen afval aan over. Nou ja, een paar konijnenkeutels dan.

Ook sta ik nu veel vaker te kijken of iets in de plastic kliko moet of bij het restafval, chips-zakken bijvoorbeeld of de pakken waar Ice-tea inzit. Mogen die nou wel of niet bij het plastic? En hoe zit dat met aluminiumfolie en de bakjes waar waxinelichtjes inzitten… Het zijn misschien maar kleine dingen, maar alles begint natuurlijk bij bewustwording. En daarom doe ik mee, want ik kan er waarschijnlijk heel veel van leren en ook niet onbelangrijk, wat kunnen mijn kinderen hiervan leren. Want voor hen willen we toch het liefst een betere wereld achterlaten.

Dus ik zal ook op zoek moeten gaan naar alternatieven voor dingen waar ik tot nu toe nooit zo over heb nagedacht. Wij kopen bijvoorbeeld altijd wasmiddel in van die plastic flessen, maar dat zou misschien ook wel anders kunnen. Waspoeder in kartonnen dozen die na gebruik bij het oud papier kunnen, bijvoorbeeld. En ik kan me, nu ik er over nadenk, ook herinneren dat ik ooit iets heb gelezen over je eigen schoonmaakmiddelen maken. Met soda of bakpoeder, citroenen en schoonmaakazijn schijn je al heel veel verschillende producten voor in het huishouden te kunnen vervangen. Misschien kan je ook wel heel verantwoord je eigen wasmiddel maken? Dat ga ik eens verder onderzoeken. En hebben we echt elke keer wasverzachter nodig? Het is een gewoonte om dat steeds te gebruiken, maar ik ga eens kijken hoe het is als we dat nou eens even niet meer doen. Waarschijnlijk ook nog eens veel beter voor het milieu. En het scheelt natuurlijk weer heel veel plastic verpakkingen.

En waar zouden we nog meer een slag kunnen gaan maken? Want ik wil het natuurlijk wel goed gaan doen! We doen altijd al boodschappen met onze eigen, vertrouwde, Oud-Hollandsche  boodschappentas, met daarin ook nog een ander tasje voor als je toch weer te veel meeneemt. Dat scheelt elke keer een tas kopen in de supermarkt. En inmiddels hebben we ook van die netjes waar je groenten, fruit en brood in kan doen. Maar verder vind ik het wel echt een uitdaging om te bedenken waar we kunnen zorgen dat we minder afval gaan hebben. Kan je dingen ook los kopen, zonder plastic eromheen. Er schijnen al supermarkten te zijn waar je zelf je glazen pot of fles mee naar toe neemt en waar je dan bijvoorbeeld pasta inschept, of hagelslag. Maar hebben we zo’n supermarkt ook in onze omgeving? Ook iets om te onderzoeken.

Wat ik ook wil gaan doen is mensen in mijn omgeving meenemen tijdens deze ontdekkingstocht. Zijn zij er al bewuster mee bezig en hebben ze tips voor mij? Of gaan ze nu juist met mij meedoen en kunnen we elkaar helpen met ideeen.

Kortom, ik ga ontzettend mijn best doen en ben heel benieuwd hoe het zal gaan.

Selma van Dijk

Meer artikelen