Maak je eigen compost

voor inwoners, met gemeenten

Van ons gft en etensresten wordt onder andere compost gemaakt. Een hele goede voedingsbodem voor de planten in de tuin of in potten. Compost kun je in zakken kopen of het zelf maken. Wij gingen op zoek naar het leukste composthoopje van het land en vroegen de eigenaar Irene om tips.

  1. Kies een hoekje in de schaduw. Dit kan dicht bij de keuken, scheelt weer lopen. Of een beetje uit het zicht, want je kijkt waarschijnlijk liever naar mooie bloemen en planten.
  2. Zorg dat je compost direct op de aarde ligt en het vocht direct in de bodem kan trekken.
  3. Gebruik je groente- en fruitafval voor je composthoopje. Liever geen bereidde etensresten en geen eierschalen. Vlees- en visresten kunnen dieren aantrekken en gaan stinken.
  4. Vul je composthoopje dagelijks aan met jouw groente- en fruitafval en wacht af.
  5. Wil je in het voorjaar de compost gebruiken? Schuif dan de bovenste laag van de composthoop aan de kant en gebruik de laag eronder. De compost ziet eruit als rullige aarde.

Nice to know

Wormen en andere insecten eten de afvalresten grotendeels op en geven dit terug als vruchtbare aarde. De rest van je hoopje vergaat vanzelf. Jouw composthoop van groente- en fruitafval gaat niet stinken. Het vocht uit de groenten en het fruit kan gewoon de bodem in. Ok, als je met je neus erboven gaat hangen, zul je vast iets ruiken maar het veroorzaakt zeker geen stankoverlast.

In de winter zal je composthoop iets groeien. Er zijn minder wormen en insecten om hun werk te doen. In het voorjaar en de zomer zal je hoop weer wat krimpen.