- Zet een bakje op het aanrecht en verzamel daar gedurende de dag alle etensresten in. Het bakje aan het eind van de dag legen in de groene container voorkomt luchtjes en fruitvliegjes in de keuken.
- Wilt u zakjes gebruiken? Let dan op het kiemplantlogo, deze zakjes mogen bij het GFT
- Het afval in de groene container wil nog weleens blijven plakken. Leg een krant of droog gft onderin, dan laat het bij het legen makkelijker los.
- Gemaaid gras is zo compact, dat het vacuüm kan zuigen in de container. Het gras in kleine lagen afwisselen met groter gft en etensresten is de oplossing.
- Al een gedacht aan zelf compost maken? Dat kan zelfs op het balkon. Lees er meer over op bijvoorbeeld de website van MilieuCentraal.
Minder verspillen
- Maak voordat u inkopen doet thuis een lijstje van wat u nodig hebt. Zo haalt u geen eten in huis dat u nog heeft liggen. Een lijstje helpt ook om minder impulsaankopen (‘Oh ja, lekker!’) te doen.
- Bedenk voor het boodschappen doen hoeveel van iets u nodig hebt. Een kilo appels is makkelijk, maar misschien hebt u aan drie appels al genoeg?
- Koop etenswaren die zijn afgeprijsd. Vaak zijn dit producten die de supermarkt of winkelier anders weggooit. Uw eigen afval wordt er niet minder van, maar u zorgt zo wel dat minder voedsel wordt weggegooid.
- Het toverwoord om langer met eten te doen: kliekjes! Restjes bewaren voor een andere keer is allang niet tuttig meer. Restjes zijn in de koelkast een paar dagen houdbaar en in de vriezer nog veel langer.
- Bedenk aan het begin van de week wat u de komende dagen gaat eten en laat aan het eind een dag open. Wat u de rest van de week overhield, is die dag genoeg voor (een deel van) een maaltijd. Of eet wat over is de volgende dag als lunch.
- Bedenk dat een restje van de ene maaltijd een heel andere maaltijd kan opleveren. Een goed gevulde soep, omelet of tortilla, salade, pasta. Inspiratie nodig? Schaf een kliekjeskookboek aan (ja echt, die bestaan), of zoek op internet naar recepten.
- Kook afgepast. Hoe vaak komt het nou voor dat u te weinig hebt gekookt? Precies, met net iets minder is het waarschijnlijk ook genoeg. Gebruik een eetmaatje om de hoeveelheden pasta of rijst af te meten.
- Ruim elke maand de voorraadkast op. Iets bijna over datum? Eet het op of geef het weg. Bijkomend voordeel: u weet weer precies wat u aan eten in huis hebt.
- Gasten gehad? Geef ze overgebleven lekkers mee voor thuis.
- Lekker en ook nog eens sociaal: deel eten dat u over hebt met uw buren. U kunt het aanbieden via de buurtapp, bijvoorbeeld.
Minder stank en maden
- Het vocht in uw afval zorgt voor vieze luchtjes, vooral bij warm weer. Doe gft en etensresten zo droog mogelijk in de container: etensresten goed laten uitlekken en gemaaid gras een dag laten drogen.
- In de schaduw blijft uw bak langer koel en dus langer fris.
- Maak regelmatig de geleegde bak schoon met water en scheut azijn of groene zeep.
- Houdt het deksel altijd op een kier met bijvoorbeeld een stukje hout. De inhoud gaat dan minder broeien.
- Hang mottenballen in de bak, in een panty of oude sok vastgemaakt aan het handvat. Vliegen houden niet van mottenballen.
- Leg een tak klimop, of Hedera, in uw gft-bak. Dit is giftig voor maden.
- Een handje zout of kalk in de bak zorgt ervoor dat maden uitdrogen.
- Doe in de zomer vis- of vleesresten die u wilt weggooien in een afgesloten bak in de koelkast en doe ze pas op de ophaaldag in de gft-bak.
- Steek wat takjes lavendel onder het deksel van uw container.
Meer tips vindt u onder andere op zootjegeregeld.nl.
Heeft u zelf een tip? Laat het ons weten, we delen uw tip graag met andere inwoners.