voor inwoners, met gemeenten

Scholen strijden tegen elektronisch afval

Publicatiedatum: 31 augustus 2021

Tien basisscholen uit de regio doen van 13 september tot 7 oktober mee met de E-waste Race. Zij  gaan vier weken lang de strijd aan met elkaar om zoveel mogelijk klein elektronisch afval (e-waste) te verzamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe.

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leuke en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland.

U kunt helpen!

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen? Dan kunt u tussen 13 september en 7 oktober gemakkelijk uw klein elektoronisch afval aanbieden via www.ewasterace.nl. De leerlingen komen de spullen dan bij u ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste. De school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje naar Nemo Amsterdam.

Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Doordat er veel hergebruikt kan worden hoeven er ook minder grondstoffen uit de aarde te worden gehaald. Als dank voor uw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangt u kortingscodes voor mooie duurzame producten, zoals de horloges van Circular Clockworks, de koptelefoons van Gerrard Street, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

Wat kan ik laten ophalen?

Klein elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen zijn geen e-waste!

Deelnemende scholen

De scholen die in Gooi en Vechtstreek meedoen zijn De Hoeksteen (Bussum), Rehobothschool Huizen (Huizen), Montessori de gouden kraal (Huizen), Paulusschool (Hilversum), Wilgentoren (Hilversum) Curtevenneschool (Kortenhoef) De Linde (Loosdrecht), Oranje Nassauschool (Muiderberg), Comeniusschool (Naarden), Van der Muelen-Vastwijkschool (Weesp). De E-waste Race Gooi en Vechttreek is mogelijk gemaakt door GAD en Weee Nederland.

Meer nieuws

Al het nieuws