Iedere dag produceren we per persoon zo’n anderhalve kilo afval. Hierin zitten waardevolle grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. In de regio Gooi en Vechtstreek leveren we al ruim de helft van ons afval apart in. We zijn dus al goed bezig, maar het kan nog veel beter. En iedereen kan het doen: gooi je plastic flesje in de juiste bak, zak of container en wie weet tennis je straks met een bal die gemaakt is van datzelfde flesje.

In de keuken gebeurt het
Het merendeel van de grondstoffen die in het restafval terechtkomen ontstaat bij u thuis in de keuken. Denk aan verpakkingen (glas, plastic, kunststof, blik, karton), gft-afval, maar ook aan elektrische (keuken)apparaten en textiel (thee-, handdoek, tafellaken etc.). Vaak wordt de eerste scheidingshandeling door u in de keuken verricht.

Nederlanders: fanatieke scheiders
Nederlanders zijn fanatiek in het scheiden van afval. Dat is maar goed ook, want het scheiden van afval spaart grondstoffen en energie uit en voorkomt veel milieuvervuiling. Het streven is om het huidige percentage van hergebruik van grondstoffen uit afval in de regio omhoog te krijgen. U doet toch ook mee?

Meer hergebruik
Samen met u en de zeven regiogemeenten gaat de GAD huishoudelijke grondstoffen nog beter scheiden. Deze kunnen prima hergebruikt worden voor nieuwe producten.

Afval scheiden maakt een wereld van verschil
Als je afval gescheiden aanbiedt, worden van de verschillende soorten afval weer nieuwe producten gemaakt. Door hergebruik van de ingezamelde afvalstromen sparen we grondstoffen en energie uit.

Gft en etensresten worden compost
Gft is al het organische afval uit tuin en keuken. Ook gekookte en ongekookte etensresten doet u dus bij het gft.
Uw gft-afval wordt verzameld en dan naar een bedrijf gebracht dat hier compost van maakt. Dit proces duurt zo'n zes tot acht weken. Deze compost is een waardevolle grondstof, die gebruikt wordt als grondstofverbeteraar in de land- en tuinbouw bijvoorbeeld. Ook wordt het gft-afval steeds vaker gebruikt om biogas van te maken en daarmee fossiele brandstoffen te vervangen.

 
  Glas wordt glas
Van het glas dat u aanbiedt, wordt weer nieuw glas gemaakt. Zo kan het dus zijn dat uw wijnfles weer wordt gebruikt voor een nieuwe wijnfles, of dat uw ingeleverde pindakaaspot terugkeert in een jampot.

Elke kilo glasscherven spaart ongeveer 1,2 kilo grondstoffen uit! Gooit u dus uw glas, gescheiden op kleur, in de glasbak. Wit bij wit, groen bij groen, en bruin (en alle andere kleuren bont glas) bij bruin.
Oud papier wordt nieuw papier
Uw oude, schone papier en karton is in ons land de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. U moet dit gescheiden inzamelen. Na inzameling van wordt het gesorteerd. Vervolgens wordt er pulp van gemaakt en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! Daarna kan het nog 6 tot 7 keer worden hergebruikt.
 
  Pmd verpakkingen worden nieuwe producten
Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken worden na inzameling gerecycled. Plastic wordt  bijvoorbeeld opgewerkt tot grondstof voor de productie van nieuwe plastic verpakkingen, tennisballen, vloerbedekking, automaterialen, golfballen en fleecekleding. Metalen verpakkingen worden gerecyceld tot nieuwe metalen verpakkingen en drankenkartons worden gesplitat in papier en plastic: allebei grondstof voor nieuwe produkten.

Uw pmd afval kunt u huis-aan-huis aanbieden (1x per 2 weken), of zelf wegbrengen naar de verzamelcontainers in de regio of naar een van de vier scheidingsstations.
Textiel krijgt een tweede leven
Uw textiel levert u in bij de textielcontainer of in de speciale textielzak die vijf keer per jaar aan huis wordt opgehaald. Het wordt gecontroleerd, kleding die er nog goed uitziet krijgt een tweede leven. Ander oud textiel (zoals theedoeken, gordijnen, dekbedhoezen, schoeisel) krijgt een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als vulling voor knuffels of om te dienen als poetskatoen of verhuisdeken.
 

Restafval 
Restafval is dat wat u overhoudt nadat u al uw andere afval in de juiste kliko of container hebt gedaan. En dat is dus maar heel weinig! Luiers bijvoorbeeld, vies keukenpapier of verpakkingen die onlosmakelijk uit meerdere materialen bestaan (chipszakken, doordrukstrips van bijvoorbeeld kauwgom). Al het afval waarover u hierboven kunt lezen, hoort dus niet in de grijze container.

Restafval (inhoud van de grijze container/vuilniszakken) wordt, na inzameling, verbrand. Aanwezige waardevolle stoffen grondstoffen als gft, glas, (oud)papier en karton, pmd, piepschuim en textiel gaan verloren als u ze bij het restafval doet. Ook kost het geld om afval te verbranden, terwijl recycling juist geld bespaart. Bovendien is het verbranden van afval belastend voor het milieu.

Samen met u

Samen met u gaat de GAD graag op zoek naar oplossingen voor het optimaal scheiden van grondstoffen in de keuken zelf. Wilt u graag afval scheiden maar weet u niet waarom of hoe? Of bent u wellicht een fervent gft-scheider en past er aan het einde van de twee weken niets meer in de groene bak? Laat het ons weten via adviseurvang@gad.nl.