De GAD zamelt het grootste deel van uw afval gescheiden in. belangrijk, omdat het dan hergebruikt kan worden. Dit is belangrijk, zowel voor het milieu als voor de besparing van grondstoffen. Wat zamelt de GAD aan huis gescheiden in?

Pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken)
Pmd is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drinkpakken (zoals van sappen en zuivel). Deze verpakkingen mag u samen in de pmd-zak of -bak doen. Het pmd dat u apart houdt, wordt gerecycled na inzameling. Het wordt bijvoorbeeld verwerkt tot grondstof voor de productie van nieuwe plastic verpakkingen, nieuwe metalen verpakkingen of nieuw papier. Denk hierbij aan vloerbedekking, automaterialen, golfballen, toiletrollen en fleecekleding. Er zijn verschillende manieren om uw pmd aan te bieden: via de huis-aan-huisinzameling in de speciale inzamel zakken, brengen naar de scheidingsstations of een van de verzamelcontainers voor pmd. Lees meer

Groente-, fruit- en tuinafval
en etensresten
Dit is al het organisch afval, dus óók gekookte en ongekookte etensresten. De GAD verzamelt gft-afval en brengt het naar een bedrijf dat er compost van maakt. Compost maken duurt zo'n zes tot acht weken. Het is een waardevolle grondstof; het wordt gebruikt als grondstofverbeteraar in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw. Ook wordt het gft-afval steeds vaker gebruikt om er biogas van te maken. Dit is een milieuvriendelijker vervanger van fossiele brandstoffen.

Glas

Alleen gescheiden ingezameld glas kan worden hergebruikt. Lege glazen flessen en potten horen daarom thuis in de glasbak. Elke kilo scherven bespaart ongeveer 1,2 kilo grondstoffen. Bovendien voorkomen we zo veel restafval.
Wist u trouwens dat het strafbaar is om glas bij het restafval te doen? Gooit u dus uw glas – gescheiden op kleur – in de glasbak. Wit bij wit, groen bij groen, en bruin (en alle andere kleuren bont glas) bij bruin. Glas mag met deksels, doppen en restjes ingeleverd worden.

Papier en karton
Niet hout, maar papier is in Nederland de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. Nederland behoort tot de beste recyclers ter wereld als het gaat om oud papier en karton. Ook de GAD zamelt papier en karton gescheiden in.
Doe papier en karton niet bij het restafval; het is verboden om het niet gescheiden aan te bieden. Bovendien kunnen scholen, verenigingen en anderen die oud papier inzamelen, extra inkomsten genereren. Per kilo papier krijgen zij namelijk een inzamelvergoeding. Hiervoor hebben deze partijen overigens wel een vergunning nodig, uitgegeven door de GAD. Vraag ernaar als ze bij u aan de deur komen.

EPS (piepschuim)
U kunt uw piepschuim verpakkingsmaterialen inleveren op de scheidingsstations. Denk bijvoorbeeld aan de verpakking van uw nieuwe televisie of huishoudelijke apparatuur. Er hangen plastic zakken klaar op de scheidingsstations waar u uw piepschuim verpakkingsmaterialen in kwijt kunt. Op deze zakken staat de volgende tekst: ‘Uitsluitend EPS (piepschuim)’.

Textiel

Textiel dat u niet meer gebruikt, wordt ook vijf keer per jaar huis-aan-huis opgehaald, maar u kunt het ook tussendoor in de textielcontainers doen. Na inzameling controleert de GAD het textiel. Kleding die er nog goed uitziet krijgt een tweede leven. Maar ook ander oud textiel (zoals theedoeken, gordijnen, dekbedhoezen) en schoeisel worden opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld als vulling voor knuffels of om te dienen als poetskatoen. Zo zorgen we er samen voor dat anderen kunnen profiteren van uw oude textiel en schoeisel. Het is verboden om textiel bij het restafval te doen.

Restafval

Restafval is dat wat u overhoudt nadat u al uw andere afval hebt gescheiden. Dat zijn bijvoorbeeld luiers, vies keukenpapier en samengestelde verpakkingen. Dat laatste zijn verpakkingen die zijn gemaakt van meerdere materialen die niet van elkaar te scheiden zijn, zoals doordrukverpakkingen voor kauwgom of medicijnen en chipszakken.

Gft, glas, papier en karton, plastic, blik, drinkpakken en textiel horen dus niet bij het restafval. Het zijn waardevolle grondstoffen, die verloren gaan als u ze bij het restafval doet. Wanneer u al uw afval in de juiste kliko of container doet, houdt u nog maar weinig restafval over. Er zijn al inwoners die hun restafvalkliko inleveren, omdat ze die in een half jaar nog niet vol krijgen!

Restafval wordt – na inzameling – verbrand. Daar moet de GAD voor betalen en het is ook slecht voor het milieu. Grondstoffen leveren vaak juist geld op, de verwerker betaalt de GAD om het te kunnen gebruiken. Het is dus zaak om de berg restafval zo klein mogelijk te houden. Recyclen bespaart geld én het is minder belastend voor het milieu.

Op de vier GAD-scheidingsstations kunt u uw grof huishoudelijk afval gescheiden inzamelen.