voor inwoners, met gemeenten

De dag van … Route de Punaise

Publicatiedatum: 30 oktober 2023

Liefkozend wordt onze kleinste vuilniswagen ‘de punaise 📌’ genoemd. Deze rijdt iedere dag verschillende routes door de hele regio om afval op te ruimen dat naast de ondergrondse containers staat. Een dagje mee met Lorenzo op de punaise…

“Het heeft zo moeten zijn, als kind vond ik het al geweldig als de vuilniswagen voorbij kwam”

Lorenzo werkt inmiddels 4,5 jaar bij de GAD. Zijn droom om DJ te worden en daarvan te kunnen leven bleek voor hem niet haalbaar. Er zijn weinigen die dat voor elkaar krijgen. Na meerdere baantjes in de beveiliging op Schiphol en bij NS kwam hij via het uitzendbureau bij de GAD terecht. “Eerst achter de wagen, want opleiding tot chauffeur vond ik nog te spannend. Dit heb ik later wel gedaan en daar ben ik nog steeds blij mee.”

“Ik heb geen last van het beeld dat mensen van een vuilnisman hebben, ik ben trots op mijn werk”

“Vroeger vond ik het wel jammer dat mensen zo’n slecht beeld hebben van vuilnismannen. Ik ben juist supertrots op mijn werk. Ik zorg er iedere dag voor dat de omgeving er netter uitziet, wie kan dat zeggen. Ik ben gestopt met het uitleggen wat ik precies doe en hoe belangrijk dat is, mensen blijven toch vasthouden aan het beeld dat ze hebben, daar kan ik niets aan veranderen.

Ik vind het geweldig werk! Ik ben buiten, geen dag is hetzelfde en het is een mooie combinatie van vrijheid en structuur. Ik heb gewoon mijn routes te rijden en de ondergrondse containers na te lopen of er geen vuilnis bij staat. Maar ik heb geen baas die naast me zit en kan lekker mijn eigen muziek luisteren.”

Handhaven en boetes

“De hoeveelheid afval die gedumpt wordt verschilt, het komt met vlagen en daar is geen pijl op te trekken. Wel merken we dat handhaving en boetes uitschrijven effect heeft, al is het maar dat mensen nu de moeite nemen om hun adres uit het afval te knippen😉. De plekken waar altijd afval ligt proberen we dagelijks langs te rijden. Ook werken we op die plekken veel samen met collega’s van handhaving en onze afvalcoaches. Dat heeft gelukkig vaak effect.”

Van oven tot bh

Een dagje mee op de Route de Punaise, niet te verwarren met Route du Soleil, is alles behalve deprimerend. “Het is soms best gekmakend om te zien wat mensen allemaal maar naast de containers dumpen maar ik geniet ervan alles weer schoon achter te laten.” Van oven tot bh, met daartussenin vuilniszakken, kinderspeelgoed, babybadjes, matrassen en een wc-bril. Wat vandaag het meest opviel was een paar kindercrocs naast de pmd container met een openbare prullenbak 3 meter verderop… “ik ga altijd uit van goede bedoelingen!”

Meer nieuws

Al het nieuws