voor inwoners, met gemeenten

De dag van … grofvuil

Publicatiedatum: 19 februari 2024

We kennen het allemaal. We hebben een nieuwe bank, koelkast of bed gekocht. De oude koelkast is stuk en de bank is niet meer geschikt voor een tweede leven via de Kringloop. Die oude spullen en het verpakkingskarton waar het in bezorgd werd staan niet erg leuk in het nieuwe interieur. Hier willen we dus vanaf. Dit kan allemaal gebracht worden naar een van onze scheidingsstations. Zo’n 15% van alle inwoners in de regio maakt wel eens een afspraak om het op te laten halen.

Een dagje mee met Richard, Lorenzo en Bert die respectievelijk groot elektronisch afval, groot verpakkingskarton en groot huishoudelijk afval ophalen. Groot tuinafval rijden we vanaf 1 maart weer, dus die houden jullie tegoed.

Elektrische apparaten

Richard; “Met een beetje schuiven en de steekkar krijg ik zelfs de koelkasten in mijn eentje in de wagen. Pittige krachtsinspanning met even bijkomen tijdens het rijden naar het volgende adres.”

Richard rijdt al een aantal jaren ‘wit en bruingoed’. “Heerlijk”, zegt Richard. “Ik start altijd vroeg. Ik zit om 07.00 aan de koffie en bepaal dan mijn route van de dag. Zo ben ik baas over mijn eigen dag en rij ik alle afspraken weg”. Zittend naast Richard valt op dat sommige aangemelde apparaten niet op de afgesproken plek staan. Terwijl wij uit het raampje speuren zien wij een inwoner die verontschuldigend haar schouders ophaalt. De wasmachine was al weggehaald door iemand anders. “Dat gebeurt wel vaker maar de inwoner is in ieder geval van zijn spullen af”.

Niet alleen maar nette mensen… Richard komt het wel eens tegen, een volle koelkast. “Die nemen wij niet mee. We kunnen geen koelkast vervoeren waar het beschimmelde eten en het verrotte sap uitloopt. Gelukkig gebeurt het niet zo vaak en zien we veel vaker inwoners die snappen dat het een beetje netjes aanbieden van je spullen voor ons ook wel zo prettig is”.

Groot verpakkingskarton

Lorenzo: “We krijgen relatief weinig afspraken voor groot verpakkingskarton, veel inwoners brengen dit weg of maken het klein voor in de kliko”

In de ochtend huis aan huis afval inzamelen, in de middag het groot verpakkingskarton. Deze ronde rijdt Lorenzo, of collega, 1 keer in de week. Er zijn weinig inwoners die hun groot verpakkingskarton laten ophalen, die doen we dus ook maar 1 middag voor de hele regio.

“Soms een behoorlijke uitdaging met ons Hollandse weer. Gelukkig zien we vaak dat inwoners even een steen of iets anders op het karton leggen zodat het niet weg kan waaien en we de hele buurt af moeten zoeken. Voor 1 middag in de week is het best lekker, je ziet nog eens wat van de regio en fysiek is dit geen zwaar werk. Muziekje aan en gaan. Maar liever ben ik fysiek druk bezig, dan kan morgen gelukkig weer.”

Groot huishoudelijk afval

Bert: “Ik kan alleen maar kranen wanneer ik zeker weet dat ik geen eigendommen beschadig”.

Bert rijdt in een grote vrachtwagen met een laadbak en kraan. Heel behendig manoeuvreert hij door de smalste straatjes. Ook Bert heeft in de ochtend zijn route bepaald en rijdt deze 1 voor 1 langs.

Op veel plekken zien we grofvuil tegen een boom of hek staan. Vanuit de inwoner bekeken vaak vriendelijk bedoelt, zo proberen zij geen overlast te veroorzaken voor de buurt. Vanuit Bert gezien enorm lastig.

“Ik kan niet kranen wanneer er planken tegen een hek staan, dan beschadig ik het hek. Als er ruimte is probeer ik ze plat te leggen maar vaak is die ruimte er niet. Ook onder een boom is een veel gebruikte plek om grofvuil klaar te zetten. Ook daar kan ik niet kranen zonder de boom te beschadigen. Ik zie vaak dat mensen het goed bedoelen en hun spullen zo netjes mogelijk willen klaarzetten. Ik probeer het dan ook echt mee te nemen. Maar soms is die mogelijkheid er niet en moet ik het laten staan. Het is heel belangrijk dat mensen de voorwaarden lezen waarmee ze akkoord gaan als ze een afspraak maken. Dat scheelt een hoop misverstanden en frustratie van beide kanten.”

Meer nieuws

Al het nieuws