voor inwoners, met gemeenten

Doe maar apart

Publicatiedatum: 5 juni 2023

Vanaf vandaag start de landelijke campagne ‘Doe maar apart’. De NVRD vraagt extra aandacht voor het apart inleveren van batterijen en accu’s.

Grondstoffen

In batterijen en accu’s zitten veel materialen die we nog kunnen gebruiken. En batterijen en accu’s zitten tegenwoordig in erg veel producten. Denk hierbij aan tandenborstels, smartphones, speelgoed, vapes, elektrische fietsen. Met het verkeerd weggooien van deze batterijen en/of accu’s gaan veel grondstoffen verloren. Grondstoffen die we dan weer aan de aarde moeten onttrekken terwijl we zo ook hadden kunnen hergebruiken.

Brand

Uit de cijfers over 2022 blijkt dat batterijen verreweg de belangrijkste bron van branden zijn bij de inzameling van huishoudelijk afval. In ongeveer 30% van de gevallen is een batterij aantoonbaar de oorzaak, in veel andere gevallen is het grote vermoeden dat een batterij de oorzaak was. Brand in een vuilniswagen, op een overslagplaats of een explosie in de verbrandingsoven. Allemaal gevaarlijke situaties voor medewerkers. En zo onnodig! Door het inleveren van batterijen en accu’s op de juiste plek worden ze op de juiste manier ingezameld en verwerkt voor hergebruik.

Meer nieuws

Al het nieuws