voor inwoners, met gemeenten

Scholen strijden tegen elektronisch afval

Publicatiedatum: 11 september 2023

De winnaar is bekend! Basisschool de Hoeksteen is nummer 1 geworden, op de voet gevolg door een goede nummer 2 De Regenboog uit Kortenhoef. Lees meer over de prijsuitreiking van de Ewaste Race 2023.

Lees meer over de kick off met wethouder Els Kruijt op basisschool De Catamaran uit Loosdrecht.

Tien basisscholen uit de regio doen weer mee met de E-waste Race, dit kunnen ieder jaar andere scholen zijn. ZijĀ  gaan vier weken lang de strijd aan met elkaar om zoveel mogelijk klein elektronisch afval (e-waste) te verzamelen of te laten repareren in samenwerking met een lokaal Repair Cafe.

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leuke en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland.

De race is een initiatief in samenwerking met GAD en Race Against Waste. Zij zorgen er samen voor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

U kunt helpen!

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen? Dan kunt u tussen 25 september en 19 oktober gemakkelijk uw klein elektoronisch afval aanbieden via www.ewasterace.nl. De leerlingen komen de spullen dan bij u ophalen. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste. Ook krijgen zij punten als zij zich inzetten voor hergebruik, reparatie en bewustwording in de buurt. De school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje naar Nemo Amsterdam.

Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Doordat er veel hergebruikt kan worden hoeven er ook minder grondstoffen uit de aarde te worden gehaald.

Wat kan ik laten ophalen?

Klein elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een accu of batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen zijn geen e-waste!

Deelnemende scholen 2023

De scholen die in Gooi en Vechtstreek meedoen zijn

  • OB Blaricum, Blaricum
  • De Linde, Loosdrecht
  • De Catamaran, Loosdrecht
  • RK Minister Cals-School – Locatie 1, Naarden
  • RK Minister Cals-School – Locatie 2, Naarden
  • Comeniusschool, Naarden
  • Wilgetoren, Hilversum
  • Basisschool De Regenboog, Kortenhoef
  • De Hoeksteen, Bussum
  • Obs Kamperfoelie, Huizen

Meer nieuws

Al het nieuws