voor inwoners, met gemeenten

We krijgen regelmatig vragen van inwoners en een aantal vragen krijgen we vaker. Daarom hebben we de antwoorden op die vragen hieronder vermeld. Wellicht staat het antwoord op uw vraag er ook bij. Voor de nieuwe pmd-container hebben wij een apart overzicht met veelgestelde vragen.

Ophalen van uw afval

In de online inzamelkalender ziet u na het invullen van uw postcode en huisnummer per afvalsoort wanneer we het afval op uw adres ophalen. De online kalender kunt u ook printen. Nog makkelijker: download de gratis GAD-app. Dan krijgt u vooraf een seintje wanneer het tijd is om uw afval aan de straat te zetten. Let op: groot afval halen we alleen op als u hiervoor een afspraak hebt gemaakt.

Er is geen vast tijdstip waarop we bij u in de straat zijn, we kunnen vanaf half 8 ’s ochtends langskomen. Zet uw container daarom altijd voor 7.30 uur buiten, de avond ervoor vanaf 20.00 uur is ook goed. Dan weet u zeker dat u ons niet misloopt.

Zet uw afval op de inzameldag uiterlijk om 7.30 aan de straat, of de avond tevoren na 20.00 uur. Hebt u een afspraak gemaakt voor het ophalen van groot afval, dan geldt: op de afgesproken dag voor 7.30 uur of de avond tevoren vanaf 20.00 uur klaarzetten op de afgesproken plek.

Groene container: gft en etensresten. Blauwe container: papier en karton. Oranje container: plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Grijze container: afval dat u niet kunt scheiden.

In de afvalscheidingswijzer kunt u voor al uw afval opzoeken waar het bij hoort; van tandenborstel tot theezakje en van koffiecupje tot chipszak.

Groot afval

Groot afval kunt u gescheiden inleveren op één van de scheidingsstations van de GAD in Bussum, Hilversum, Huizen of Weesp. Goed om te weten: de scheidingsstations zijn alleen voor inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek en alleen voor particulieren.

Op alle GAD-scheidingsstations kunt u terecht van dinsdag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Het scheidingsstation in Hilversum is ook op maandag open, van 8.30 uur tot 16.30 uur. De zaterdag en maandag zijn het drukst, op andere dagen voor 13.00 uur is het vaak wat rustiger.

Uw groot afval halen wij alleen op afspraak op. Een afspraak maken kan telefonisch of via het online formulier.

Groot huishoudelijk afval dat niet in uw container past kunt u op afspraak door ons laten ophalen. Het mag maximaal 1m3 (of 3m3 tegen betaling) zijn en het mogen geen huisvuilzakken zijn. Wilt u meer weten, ga dan naar de pagina Groot afval op deze website.

Tot 1 m3 hoeft u niets te betalen voor het ophalen van groot afval. Wilt u meer laten ophalen, dan brengen wij 45 euro in rekening per extra m3. U kunt per twee weken maximaal 3 m3 door ons laten ophalen.

Per twee weken kunt u maximaal 1 m3 groot afval kosteloos door de GAD laten ophalen en tegen betaling (45 euro per extra m3) maximaal 3 m3.

Ondergrondse containers en gezamenlijke gft-containers

Heeft u per ongeluk iets kostbaars (telefoon, portemonnee, huissleutels etc.) in de ondergrondse container laten vallen, dan kunt u contact opnemen met de klantenservice (035-6991888). De kosten om uw bezitting weer uit de container te krijgen zijn voor uw eigen rekening. Dit bedraagt €300.

Op de container staat het telefoonnummer van onze klantenservice (035-6991888) en een containernummer. Als u aan de klantenservice het containernummer doorgeeft en meldt wat er aan de hand is, dan zorgen wij dat de container wordt geleegd of gerepareerd. Een kapotte of volle container online doorgeven kan ook, via de pagina contact op deze website.

Allereerst bedankt, door uw melding kunnen we het dumpen van afval beter aanpakken. Afval naast de container kunt u melden via het online formulier of telefonisch. Weet u wie het afval gedumpt heeft? Dat horen wij natuurlijk ook graag.

Een nieuw toegangspasje kunt u ophalen in het GAD-kantoor in Bussum, tegen betaling van 5 euro vervangingskosten. Meer hierover leest u op de pagina Tag ondergrondse container.

Containers aan huis (kliko's)

Dat kan verschillende redenen hebben:

 • Uw container stond om 7.30 uur nog niet aan de straat. In dit geval zijn we waarschijnlijk al geweest voordat de container klaar stond, we legen vanaf 7.30 uur.
 • Het is nog geen 20.00 uur. Dan komen we waarschijnlijk nog, we legen tot 20.00 uur. Papier/karton wordt soms ook later op de avond nog geleegd. En na feestdagen zamelen we op meer adressen in dan normaal (omdat we op feestdagen niet inzamelen), dan kan het ook gebeuren dat we later op de avond nog uw kliko legen.
 • Er is iets aan de hand met uw container. In dit geval hangt er een kaart aan het deksel met daarop de reden en het verzoek om contact met ons op te nemen.
 • Het afval zit vastgeklemd in uw container. Maakt u het afval alstublieft los, dan kunnen we uw container op de volgende inzameldag wel goed legen.
 • Er is iets mis gegaan in onze inzamelronde. Dit is waarschijnlijk het geval als het na 20.00 uur is en de containers van uw buren ook niet zijn geleegd. Tenzij het om de papier/kartoncontainer gaat, die kan ook na 20.00 uur nog geleegd worden.
 • Dat kunt u doen via het online formulier of door even te bellen met onze klantenservice (035 699 1888).

  Ja, voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken, papier/karton of gft/etensresten kunt u een extra container aanvragen. Dit kan telefonisch of via het online formulier. Op de pagina Container aan huis leest u er meer over.

  Uw container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken, gft/etensresten of papier/karton omruilen. Gebruik hiervoor het online formulier of neem contact op met onze klantenservice.

  De pmd-container kunt u in januari 2019, of zoveel eerder als vermeld op de website, omruilen.

  Voor restafval kunt u een grote container wel omruilen voor een kleine, maar een kleine niet zomaar voor een grote. De kleine grijze container is voor bijna alle gezinnen groot genoeg. Dat zit zo: als u uw afval goed scheidt, heeft u vooral de oranje, groene en blauwe container nodig. Op de pagina Container aan huis kunt u meer lezen.

  Laat het ons even weten, dan zorgen we dat u snel nieuwe containers krijgt. Of een toegangspasje voor de ondergrondse container, als u in een appartement, bovenwoning of huis met kleine tuin (tot 30m2) woont.

  Hebt u hierboven het antwoord op uw vraag niet gevonden, of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.